Projecten

Portal 'Integraal aanpakken emissies uit de veehouderij' gelanceerd
Programma om in de melkvee-, varkens- en geitenhouderij integraal tot lagere emissies te komen.

Fascinating
Op maandag 7 december 2020 besloot de provincie Groningen vanuit het Nationaal Programma Groningen de handen ineen te slaan met het programma Fascinating. Dit programma wil de landbouwsector van de toekomst realiseren: een circulair systeem dat duurzaamheid, natuur, gezonde voeding en economische impact met elkaar in balans brengt. Groningen, van oudsher een landbouwregio, biedt een unieke combinatie van beschikbare landbouwgrond, grootschalige industriële infrastructuur, duurzame energie, hooggeplaatste kennisinstellingen en een sterk ontwikkelde chemische industrie en bovenal de wil en cultuur om samen te werken. In de eerste drie jaar wordt een budget van 20 miljoen in de regio geïnvesteerd. Dit wordt 50/50 bekostigd door de deelnemende organisaties en fondsen uit het Nationaal Programma Groningen.

Meerwaarde mest en mineralen (MMM)
Door mestverwerking, onder andere het ontwikkelen van technologie om fosfaat uit mest en digestaat terug te winnen, worden meststoffen ontwikkeld waarmee het gebruik van dierlijke mest kan worden geoptimaliseerd: fosfaat zal veelal worden geëxporteerd en stikstof, kalium en organische stof kunnen ook regionaal tot waarde worden gebracht.

Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) is een initiatief van LTO Nederland, op uitnodiging van de overheid. DAW wil agrarische ondernemers ondersteunen en de samenwerking met de waterschappen en drinkwaterbedrijven bevorderen om tot beter waterbeheer te komen. Het gaat dan zowel over de hoeveelheid (beschikbaarheid, droogte e.d.) als kwaliteit van grond- en oppervlaktewater. Dit doet met onder andere door het delen van kennis en praktijkervaring van andere agrariërs, initiatieven te stimuleren en te faciliteren en door gebiedsprocessen te starten.

Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers
In 2014 ging Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers van start. Vormgeven aan duurzaamheid, laten zien wat je doet, verbeteren van bodem en waterkwaliteit en betere benutting van nutriënten waren de kaders van het project. Winst voor de boer én voor het milieu. Inmiddels is het project zodanig van waarde gebleken dat het een vereniging is geworden.

Vruchtbare Kringloop Overijssel
Het project Vruchtbare Kringloop Overijssel richt zich op het verbeteren van de bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit en economische duurzaamheid in de agrarische sector. Het project laat zien dat een vitale bodem de basis is voor een vitaal platteland.

Koeien & Kansen
In het project 'Koeien & Kansen' zoekt een groep van zestien melkveehouders samen met onderzoekers naar de mogelijkheden van een duurzame en maatschappelijk geaccepteerde melkveehouderij. Het primaire doel is om op deze 16 bedrijven verwachte milieuwetgeving te implementeren. Door het toepassen hiervan brengen ze de milieukundige, technische en economische gevolgen hiervan op bedrijfsniveau in beeld. Daarnaast doen deze deelnemers ervaring op in de praktijk, die bruikbaar is voor de brede praktijk. Hierdoor kunnen maatregelen kosteneffectiever en met minder risico plaatsvinden. Bovendien leveren deze pilotbedrijven een bewijslast voor de effectiviteit van de wetgeving.

Pre-PIB Polen (bodemproject)
Een samenwerking tussen de Nederlandse Ambassade, RVO, NCM, Nederlandse bedrijven en Poolse kennisinstellingen en bedrijven om via o.a. mestverwaarding tot betere landbouwbodems te komen.


Nutricycle
Het Vlaamse onderzoek in dit project is toegespitst op de recuperatie van nutriënten uit mest en digestaat en hun hergebruik als groene kunstmeststofvervangers, en past bijgevolg binnen de Cradle to Cradle-filosofie. Dit draagt bij tot de duurzame ontwikkeling van industriële veehouderij en biovergisting als hernieuwbare (energie)technologie in Vlaanderen. In de eerste plaats heeft het project een techologische invalshoek, maar men heeft ook aandacht voor het wettelijk kader en de vermarkting.
PPS Biobased opwaarderen mest en digestaat
Nieuwe aanknopingspunten voor een biobased opwaardering van mest/digestaat stromen en het verbeteren van het rendement van vergisting
Data als fundament voor kringlooplandbouw
Het vergaren en beschikbaar stellen van data als fundament voor een beter klimaat én een gelijkwaardiger verdienmodel




PPS Ruwvoer, Bodem en Kringlooplandbouw
Verduurzaming van de productie van gras en voedergewassen
AF-CIR Circulair
Het sluiten van kringlopen, het beperken van verliezen, het tot waarde brengen van zij- en reststromen uit de agrifoodsector
Platform Kringlooplandbouw
Het platform van LNV om kringlooplandbouw in de praktijk te brengen, onder de slogan 'Nederland als koploper in kringlooplandbouw'
NL Next Level mestverwaarding
Mest verwaarden vanuit een kringloopvisie. Integrale benadering van stalsystemen, mestverwerking en toepassing van lokaal tot internationaal.
Kennis- en innovatieagenda Landbouw, Water en Voedsel - meststoffen en nutriënten
Het produceren van groene kunstmest via bioraffinage en andere verwerkingstechnieken
Proeftuin Agro-ecologie en Technologie
Faciliteert multidisciplinair onderzoek naar regeneratieve plantaardige productiesystemen die veerkracht vertonen

Praktijkcentrum voor Precisielandbouw
Adoptie en toepassing van precisielandbouw in Nederland versnellen
Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL)
Boeren en tuinders verder helpen met het toepassen van precisietechnieken

Onderzoek Veehouderij & Klimaat
Onderzoekt de uitstoot van methaan in de veehouderij in de praktijk

Samen werken aan de nutriëntenkringloop Kromme Rijnstreek
Het gebruik van grondstoffen verminderen en de kringloop lokaal sluiten


Ontwikkeling mest indampinstallatie
De ontwikkeling van indampinstallatie voor de dunne fractie mest

Feed Back Farm, proeftuin voor het lokaal verwaarden van organische reststromen
Van regionale reststromen tot regionaal voedsel

Gras & Ko gaan mycocycling
Inzet van natuurgras als substraat voor oesterzwamteelt en verbeterd rendement van mestvergisting op een rundveebedrijf





Energiezuinige verwerking van mest op de boerderij
De implementatie van een modulair energiezuinige innovatief mestverwerkingsproces voor 'natte' mestsoorten op boerderijniveau.

Proeftuin Mineralen en bemesting
Zoektocht naar geschikte technieken en samenwerkingsmogelijkheden in de regio om kringlopen te sluiten.
Precisiebemesting in de open teelten van Zuid-Holland
Het versneld opvoeren van de adoptiegraad van de precisiebemesting in de provincie Zuid-Holland.

Hightech groente (van de) boer
Reststoffenstroom van de veehouderij op duurzame wijze verkleinen en de concurrentiepositie voor de lokale groententeelt verbeteren.

Mineral Valley Twente
Onderzoeken van oplossingen die bijdragen aan een gezonde bodem, duurzame bemesting en andere toepassingen voor mest en biomassa.




Kunstmestvrije Achterhoek
Het verduurzamen van de bemestingspraktijk door de bemesting zo veel mogelijk in te vullen met regionaal beschikbare nutriënten.



Nutri2Cycle
Het leveren van een essentiële bijdrage aan de circulaire economie door het sluiten van mineralenkringlopen.

Mest op Maat
Door technische innovaties wordt het transport van mest over de grens aanzienlijk gereduceerd.
Circulair agronomics
Het ontwikkelen van veelbelovende technieken om nutriënten terug te winnen uit zowel mest als uit andere bronnen.

Baltic Slurry Acid
Het bevorderen van de toepassing van het aanzuren van drijfmest in het gehele Oostzeegebied.