Document

Inhoudelijke voortgangsrapportage NCM
Verslag van de belangrijkste activiteiten van NCM in 2019.

Gedragscode FAO voor productie, gebruik en management van meststoffen
De FAO van de Verenigde Naties heeft een ‘International Code of Conduct for the sustainable use and management of fertilizers’ opgesteld. Dit is een gedragscode voor de productie en het gebruik van meststoffen.

Bestuur en Raad van Toezicht NCM
NCM is een stichting die onafhankelijk is gepositioneerd van andere publieke en private organisaties. Het beleid wordt gemaakt door het bestuur, en de Raad van Toezicht houdt toezicht op het gevoerde beleid. De RvT is tevens de werkgever van de bestuurder(s).

RVO.nl legt in brochure uit hoe mestboekhouding gevoerd moet worden
Agrarisch ondernemers die hun landbouwgrond bemesten, moeten elk jaar zelf berekenen of ze binnen de gebruiksnormen zijn gebleven. In een brochure legt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) stapsgewijs uit hoe die berekeningen gemaakt kunnen worden.

Handleiding Export mest naar Polen
Een rapport over mogelijkheden voor de export van organische meststoffen naar Polen, inclusief een handleiding over de belangrijkste regelgeving die hierbij in acht moet worden genomen.

Gevolgen Brexit voor export organische meststoffen
De datum van de Brexit nadert. De zekerheid of de Brexit hard of zacht wordt is er nog immer niet. In het Verenigd Koninkrijk wordt echter momenteel wel hard gewerkt aan het voorbereiden op een no-deal Brexit, ofwel de harde Brexit.

Europese verordening 592/2014
Verordening (EU) nr. 592/2014 van de Commissie van 3 juni 2014 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 142/2011 voor wat betreft het gebruik van dierlijke bijproducten en afgeleide producten als brandstof in stookinstallaties.

Spuiwater als meststof
Spuiwater van een luchtwasser mag men in sommige situaties als meststof verhandelen en gebruiken. Er gelden verschillende regels.

Overzicht regelgeving over vergisting in EU-landen
Bijgevoegd Engelstalig document geeft een overzicht van wet- en regelgeving rondom vergisting en biogasproductie in de belangrijkste EU-landen.

Landeneisen voor export mest naar derde landen
Buiten de Europese Unie heeft ieder land zijn eigen beleid ten aanzien van import van veterinaire producten. Organische meststoffen vallen hier, als dierlijk bijproduct ook onder.

EU-meststoffenverordening definitief gepubliceerd, ingangsdatum 16 juli 2022.
Deze verordening, nummer 2019/1009, opent de Europese vrije markt voor herwinbare meststoffen, bio-stimulatoren, compost en digestaat. Tot nu toe was de handel alleen mogelijk via landelijke en zelfs regionale regelgeving. De verordening zal op 16 juli 2022 ingaan.

Uitleg voorwaarden bij export van mest bij RVO
Wanneer u mest of organische meststoffen wilt exporteren is regelgeving van toepassing. RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, legt op hun site uit waaraan men moet voldoen.

Inhoudelijke voortgangsrapportage NCM
In bijgevoegd document treft u een overzicht van de bevindingen en de in gang gezette projecten van NCM per 1 maart 2019.

Europese verordening 999/2001
Verordening betreffende (beperkingen aan) het gebruik van dierlijke eiwitten (in o.a. organische meststoffen).


Instructie vervoer mest per schip of trein, export
Mede op verzoek van Cumela Nederland hebben de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een geheel herziene versie van de instructie voor de export van mest per schip of trein gemaakt. In deze instructie wordt niet alleen de export binnen de Europese Unie behandeld, maar ook export naar derde landen waar later dit jaar mogelijk ook het Verenigd Koninkrijk toe gaat behoren.

EU-verordeningen betreffende handel in dierlijke bijproducten 1069/2009 en 142/2011
Om binnen de EU organische meststoffen te verhandelen zijn twee verordeningen het belangrijkste: 1069/2009 en een verordening die ingaat uit de uitvoering van deze verordening: 142/2011 (bijgevoegd). Hierin staan voorschriften over de behandeling van producten van dierlijke oorsprong die niet voor menselijke consumptie bedoeld zijn. Belangrijk onderdeel is de hygiënisatie.

EU-verordening betreffende vervoer afvalstoffen (EVOA) 1013/2006
Deze verordening betreft het (internationale) transport van afvalstoffen. Organische meststoffen vallen onder dit regime en staan op de zogenaamde "oranje lijst". Deze voorwaarden zijn niet van toepassing voor meststoffen die afkomstig zijn van erkende verwerkingsinstallaties die voldoen aan de Europese verordening 1069/2009.

Plan van aanpak NCM 2018-2020
Het plan van aanpak dat eind 2017 is gemaakt. Op basis hiervan hebben BMA (Bureau Mestafzet) en PLMV (Projectbureau Lokale Mestverwerking) besloten om NCM op te richten.