Veldproeven binnen Nederlands-Vlaamse Interreg-project Nitroman

Via de innovatieve technieken stripping-scrubbing en membraanfiltratie worden in de Vlaams-Nederlandse grensregio ammoniumzouten en mineraalconcentraten geproduceerd. Deze herwonnen stikstofmeststoffen hebben eigenschappen gelijkwaardig zijn aan die van kunstmest zoals een hoge werkzaamheid van de stikstof. Toch worden de producten nog maar beperkt in de landbouw toegepast. Daarom willen de deelnemende partijen in het Nederlands-Vlaamse Interreg-project Nitroman met veldproeven aantonen dat deze herwonnen meststoffen het in het veld net zo goed doen als kunstmest.
Vier praktijkcentra gaan binnen het project gedurende 2020, 2021 en 2022 veldproeven aanleggen. Het Proefstation voor de Groenteteelt Sint-Katelijne Waver legt een veldproef aan in de groenten. De Hooibeekhoeve in Geel test de producten uit in grasland. PVL Bocholt onderzoekt de meststoffen in maïs. Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat zal de producten demonstreren in aardappelen.

In het kader van het project Nitroman zullen ook bedrijfsbezoeken georganiseerd worden aan veehouderijbedrijven waar nutriënten worden teruggewonnen uit mest en digestaat. In het najaar zal tijdens de kick-off van het project een stripping-scrubbing installatie worden bezocht. Ook wordt binnen het project een klankbordgroep gevormd. Deelnemers van de klankbordgroep zullen in workshops regelmatig met elkaar spreken over het project en over de knelpunten die de transitie van mestverwerking binnen een circulaire economie momenteel nog verhinderen.
Bron: Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking, 28/04/2020
Publicatie: 29-04-2020