Helmonds bedrijf ontwikkelt mestvergister die gebruik maakt van algen

Het jonge bedrijf Purative Netherlands ontwikkelt een mestvergister die gebruik maakt van een bijzondere algenstam. Het bedrijf is een initiatief van de Helmondse ondernemer Stef van Gorp en zakenpartner Jim Pura. Het concept dat zij gebruiken is uitgedacht door de Sloveense microbioloog Goran Djordjic. Purative Netherlands heeft in grote delen van de wereld het exclusieve recht om deze bruine alg te gebruiken.
De monovergister die Purative Netherlands ontwikkelt is sneller en effectiever dan de vergisters die tot nu toe op de markt zijn. Met het systeem kan in 6 dagen uit 50 kuub mest 2650 kuub hoogwaardig biogas worden gehaald met een methaangehalte van minimaal 75%. Het restproduct omvat 2 ton droge organische meststof. De waarde van deze meststof is volgens de ondernemers 800 tot 1000 euro per ton.

Een van de grootste voordelen van het Purative-systeem is dat nieuwe stallen geen mestkelders meer nodig hebben. De mest wordt in continu proces door de vergister geleid. Van Gorp en Pura zijn op zoek naar een investeerder om een proefmodel van de vergister te bouwen. Het doel is te komen tot een compacte vergister die op het erf van een melkveebedrijf past.

Om het systeem rendabel te maken, is wel een bepaalde schaalgrootte noodzakelijk namelijk ongeveer 850 koeien. Bedrijven zijn van deze omvang zijn er niet veel in Nederland. Maar de koeien hoeven niet op één bedrijf te staan. Het is ook mogelijk om meerdere kleinere locaties te koppelen en de mest te verpompen via ondergrondse leidingen. Er zijn contacten in de gemeenten Oss en Boekel om een systeem in te richten. In beide gemeenten heeft een aantal boeren zich geïnteresseerd getoond.
Bron: Eindhovens Dagblad, 01/11/2019
Publicatie: 08-11-2019