Precisielandbouwdagen op 25 en 26 augustus

Op vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus worden ‘precisielandbouwdagen 2023’ georganiseerd. Op deze demonstratiedagen worden circa twintig veldproeven en praktijkdemonstraties gegeven en exposeren ruim vijftig innovatieve bedrijven hun producten en diensten.

Precisielandbouw is erop gericht om heel gericht technologie en data te gebruiken voor een optimale gewasgroei. Hiermee kunnen de gewasopbrengsten en -kwaliteit aanzienlijk worden verbeterd en het gebruik van hulpstoffen en verliezen naar het milieu verminderd.

Locatie van de precisielandbouwdagen is akkerbouwbedrijf Van den Borne in Reusel, ook wel de Brabantse ‘Boerderij van de Toekomst’. In de Boerderij van de Toekomst werken overheid, kennisinstellingen en bedrijven samen om nieuwe teeltsystemen, -technieken e.d. te testen en demonstreren.

Eén van de exposanten is het Noorse bedrijf N2 Applied, dat een plasmatechnologie heeft ontwikkeld waarmee mest wordt behandeld. Deze behandeling heeft een aantal belangrijke positieve effecten:

  • De mest wordt verrijkt met stikstof, die uit de lucht wordt gehaald en als nitraat aan de mest wordt toegevoegd. Hiermee wordt de bemestende waarde van de mest verhoogd. De nitraten zijn direct beschikbaar voor de planten.
  • De pH van de mest wordt verlaagd (zonder dat er toevoegmiddelen nodig zijn). Door de plasmabehandeling en de pH-verlaging wordt de mest ontsmet en dalen de emissies van ammoniak en broeikasgassen sterk. N2 Applied is om deze redenen geselecteerd voor het innovatieprogramma Bemest op z’n Best en de PPS Betere Stal, Betere Mest, Betere Oogst.


Akkerbouwer Van den Borne geeft aan graag zijn aardappelen te willen telen zonder kunstmest te hoeven gebruiken. De afgelopen twee jaar heeft hij goede ervaringen opgedaan met verschillende soorten mest die met deze technologie zijn behandeld, en komt zijn doel een stuk dichterbij.

Locatie: Postelsedijk 15 in Reusel
Wanneer: 25 en 26 augustus van 9.00 tot 18.00 uur
Deelname is gratis maar aanmelden voor tickets is verplicht. Dit kan via deze link.

Precisielandbouwdagen op 25 en 26 augustus
Auteur: Jan Roefs
Publicatie: 16-08-2023