Rechter doet op 6 december uitspraak in fraudezaak met digestaat

Negentien verdachten stonden de afgelopen weken terecht vanwege hun vermeende aandeel in een grootschalige fraude met digestaat die speelde tussen 2010 en 2016. Tegen een ondernemer uit het Limburgse Born eiste het Openbaar Ministerie de hoogste straf. Hij ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan strafbare feiten. De rechtbank doet op 6 december uitspraak.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de ondernemer uit Born er van op grote schaal met mest te hebben gefraudeerd en facturen en handelsdocumenten te hebben vervalst. De officier van Justitite heeft een jaar cel geëist en 1,5 miljoen euro ontneming. Ook zou hij 3 jaar geen leidinggevende functie in een transport- of mestverwerkingsbedrijf mogen uitoefenen. Tegen het bedrijf van de ondernemer werd een boete van 160.000 euro geëist.


De tweede hoofdverdachte  is een biogasproducent uit Bunschoten. Tegen hem is negen maanden cel geëist en een ontneming van 260.000 euro geëist. Digestaat van de biogasproducent zou naar verschillende boeren zijn geleverd, die het uitreden over hun  land. Vanwege de gebruikte coproducten bij de vergisting was dat niet toegestaan. Een ander deel van het digestaat, werd naar Duitsland geëxporteerd. Daarbij werd het bestempeld als digestaat uit varkensmest.


De advocaat van de ondernemer pleitte bij de rechter voor vrijspraak. Zijn cliënt heeft alles volgens de regels gedaan, zo betoogde hij. Ook stelt hij dat de ondernemer in zijn administratie altijd volledig transparant is geweest. 

Bron: De Limburger, 11/10/2021
Publicatie: 11-10-2021