Elektrodialysetechniek om ammoniak uit mest te halen

De Delftse start-up MEZT heeft een electrodialysetechnologie ontwikkeld om stikstof uit vloeistofstromen zoals mest te extraheren. MEZT werd in april 2020 opgericht en de TU Delft is als mede-eigenaar nauw betrokken bij de ontwikkeling van het bedrijf. Ook Wageningen University is als project- en onderzoekspartner verbonden aan de start-up.
De Delftse elektrodialysetechniek berust op het gebruik van een set membranen. Deze membranen halen stikstof, fosfaat en kalium uit de mest. In tegenstelling tot andere systemen hoeft de mest niet door de membranen geperst, maar stroomt deze erlangs. Hierdoor omzeilt deze techniek het probleem van verstopte membranen.

Er zijn geen chemicaliƫn nodig, zoals loog. Het proces vraagt weinig stroom en de mest hoeft niet te worden verhit. Met de behandelmethode van MEZT hoeft er op het veehouderijbedrijf minder mest afgevoerd en kan de boer ook ter plekke de grondstoffen maken voor een eigen kunstmestvervanger.

MEZT werkt momenteel hard aan de doorontwikkeling van een prototype en is op zoek naar financiering. De start-up werkt samen met LennTech Waterbehandeling in Delfgauw. Samen met LennTech hoopt MEZT eind 2020, begin 2021 een eerste versie te bouwen waarmee op veehouderijbedrijven getest kan worden. Ook is de start-up in gesprek met diverse veehouders over de toepassing van hun installatie.

MEZT denkt dat hun techniek de potentie heeft om tussen de 50% en 95% van de stikstof te onttrekken aan de drijfmest van een melkveebedrijf. In de varkenssector verwacht het bedrijf een vergelijkbare impact bij de elektrodialysetechniek.
Bron: TU Delft, 26/10/2020
Publicatie: 27-10-2020