Concept voor 'De mestkeuken' hangt aan toelating van Renure-meststoffen

Melkveehouder Wieger Annema uit het Friese Aldtsjerk won in mei met zijn idee 'De mestkeuken' de publieksprijs van de Dutch Dairy Challenge 2025. Om zijn idee verder te kunnen uitwerken is Annema in afwachting van de Europese toelating van Renure-meststoffen als vervangend product voor kunstmest binnen de Europese Nitraatrichtlijn. 

De mestkeuken betreft een mestverwerkingsinstallatie waar geen chemicaliën aan te pas komen. Het concept moet haalbaar en schaalbaar zijn voor ieder melkveebedrijf. Via het bewerken van mest met persen, schroefpersen en membraanpersen ontstaan verschillende meststromen. Annema denkt de emissie van ammoniak met 50% te kunnen verlagen omdat de mest steeds wordt afgevoerd uit de stal. Ook moet het mogelijk zijn om 90%  reductie van de uitstoot te bereiken bij het uitrijden van mest. De methaanemissie kan met 60 tot 80% omlaag en de uitspoeling van nitraat zal lager zijn.


Doordat er verschillende meststromen beschikbaar komen, is het volgens de melkveehouder mogelijk om preciezer te bemesten. Bij een teveel aan mest moet het door zelf mest te verwerken makkelijker worden om bewerkte mest te verkopen. Om het idee voor 'De mestkeuken' in de praktijk te brengen, moeten Renure meststoffen die worden gewonnen uit dierlijke mest of digestaat worden toegelaten. "Het concept voor 'De mestkeuken' ligt er, de puntjes worden op de i gezet en er moet een klap op worden gegeven."

Bron: Nieuwe Oogst, 18/08/2025
Publicatie: 19-08-2025