Rabobank ziet kansen voor circa 600 vergisters
"De interesse in monomestvergisting is gestaag toegenomen, gestimuleerd door de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++). Groen gas uit mest levert de hoogste CO2-reductie per kubieke meter, wat het aantrekkelijk maakt. Maar zonder de bijmengverplichting en met onzekere opbrengsten voor ongesubsidieerde Garanties van Oorsprong voor groen gas blijft de subsidie via SDE++ cruciaal voor investeringsbeslissingen van boeren', stelt Van den Boom.
Om de productie van groen gas uit mest sterk op te voeren, moeten de tarieven in de SDE++omhoog, volgens Van den Boom. Hij adviseert boeren om hun plannen zorgvuldig te berekenen op basis van huidige SDE-tarieven en tegelijkertijd goed de mogelijk hogere opbrengsten van de bijmengverplichting in acht te nemen. "Op termijn wordt de bijmengverplichting waarschijnlijk lucratiever wordt dan de SDE++. Dan is een bedrijf niet meer afhankelijk van subsidie."
"Schaal is een belangrijke factor", stelt Van den Boom. "Projecten met meer dan 15.000 ton mest op één locatie hebben de beste kans om ook zonder SDE rendabel te zijn. Onder de bijmengverplichting wordt de marktprijs bepaald door vraag en aanbod, dus het is belangrijk om de kostprijs per kubieke meter groen gas laag te houden. Een gemiddeld melkveebedrijf in Nederland produceert rond de 3.000 ton mest. Slechts een handvol grootschalige bedrijven haalt 15.000 ton mest."