Experimenten met bewerken en verwerken van mest in project NitriNure
Op een melkveebedrijf en bij een mestverwerkend bedrijf worden de eerste testen uitgevoerd. Daar wordt gekeken hoe het proces van nitrificatie in de praktijk verloopt. De mest wordt aangezuurd tot pH-waarde van 6, wat zorgt voor minder uitstoot. Verder wordt er ook geëxperimenteerd met het onttrekken van water uit mest, het maken van kleinschalige compost en het produceren van ammoniumsulfaat in kristalvorm.
De nieuwe meststoffen worden niet alleen in het laboratorium getest, maar ook in de praktijk – op het veld en in potproeven. Daarbij wordt gekeken naar de werking van de meststof, de uitstoot van ammoniak en lachgas, en de economische haalbaarheid van de toegepaste technieken. Door verschillende soorten meststoffen te mengen, kan de boer beter inspelen op de behoefte van het gewas.
NitriNure maakt deel uit van de versnellingsaanpak 'Emissiearme landbouw' en wordt mede gefinancierd door provinciale overheden en LTO Noord Fondsen. Het uiteindelijke doel is dat de verkregen producten worden erkend als Renure-meststoffen.