Vlaamse PAS-referentietool beschikbaar

De tool waarmee boeren in Vlaanderen hun PAS-referentie 2030 kunnen berekenen, staat online. De PAS-referentie 2030 bepaalt voor veehouderijbedrijven hoe zij het Vlaamse stikstofdecreet op bedrijfsniveau moeten uitvoeren. Ze  kunnen met de tool hun emissieplafond berekenen en inschatten welke aanpassingen nodig zijn. Het is ook mogelijk om een afwijkende berekeningsmethode van de referentiesituatie in 2021 aan te vragen.

De PAS-referentie 2030 is een emissieplafond voor elke individueel varkens-, pluimvee- of rundveebedrijf in Vlaanderen. Dat plafond is mede bepalend welke stappen ondernomen moet worden om na 31 december 2030 het bedrijf vergund te krijgen. Naargelang de bedrijfssituatie zullen deze bedrijven grote reducties in de ammoniakuitstoot moeten realiseren om onder hun emissieplafond te geraken tegen 2030.


Als basis voor de berekening van de PAS-referentie 2030 wordt de gemiddelde veebezetting van het productiejaar 2021 gebruikt. Deze dierenaantallen worden vermenigvuldigd met de ammoniakemissiefactor die hoort bij het gebruikte stalsysteem, gecorrigeerd met een mogelijk leegstandspercentage. Vervolgens worden de generieke reductiedoelstellingen per sector in rekening gebracht.


Als de berekende PAS-referentie 2030 hoger uitkomt dan wat in de bestaande vergunningen toegestaan is, door een uitzonderlijke situatie in 2021, wordt de PAS-referentie afgetopt. Op deze manier wil de Vlaamse overheid vermijden dat een bedrijf meer stikstofruimte krijgt dan wordt beoogd. Voor de manier waarop de aftopping gaat gebeuren, moet nog een ministerieel uitvoeringsbesluit worden opgesteld.

Bron: VILT, 28/04/2025
Publicatie: 02-05-2025