‘Schijvenbemester kan goed overweg met gewasresten’

Loon- en grondverzetbedrijf Van de Peppel in Dedemsvaart heeft achter de Vervaet zelfrijder een Toric-schijvenbemester van Evers gemonteerd. Daarmee combineert de loonwerker het bemesten van bouwland en het onderwerken van de groenbemester. De loonwerker heeft er in de afgelopen drie jaar al ruim 1.200 hectare mee bemest en is tevreden over de combinatie. 

De bemester is voorzien van een dubbele rij schijven en dat maakt de machine geschikt voor bemesten, intensief inwerken van gewasresten en stoppelbewerking in één werkgang. De snijdende en goed mengende schijven creëren een perfecte bewerking in groenbemesters of gewasresten. Een buizenrol als naloper zorgt voor een exacte diepteregeling, goede egalisatie en het optimaal aandrukken van de bodem.


Omdat een schijvenbemester goed werk levert, volstaat doorgaans een beperkte grondbewerking voordat een volgend gewas gezaaid wordt. Van de Peppel zet vaak een spitzaaimachine in. De loonwerker heeft nu een schijvenbemester met een werkbreedte van 6 meter en hij overweegt om te investeren in een machine met een werkbreedte van 9 meter om de werkcapaciteit verder te vergroten.

Bron: Boerderij, 07/06/2024
Publicatie: 11-06-2024