'Vergunningprocedure bij monovergister voor varkensbedrijf kan complex zijn'

Voor varkenshouderijbedrijven die willen investeren in een monomestvergister kan het verkrijgen van de vergunning soms lastig zijn, zo is de ervaring binnen DLV Advies. De organisatie ziet daarbij duidelijke verschillen tussen gemeenten en provincies in de termijn die met de procedures gemoeid is. Daarbij speelt ook een rol of het een monomestvergister betreft op het eigen erf en voor bedrijfseigen mest of een grote gezamenlijke centrale installatie van meerdere veehouders op één locatie. 

Een monomestvergister op het eigen erf en binnen het bouwblok wordt makkelijker vergund dan een centrale monomestvergister. In de eerste situatie zijn er geen extra transportbewegingen. Voor een grote centrale monomestvergister is het vaak al tijdrovend om een geschikte locatie te vinden.


Een bank staat juist meer open voor het financieren van een grotere centrale monomestvergister dan een vergister van een individueel varkenshouderijbedrijf. Het maakt dan niet uit of de ondernemer opereert in een groengas-cluster.


Bij een groengas-cluster is het op één lijn krijgen van alle deelnemers niet altijd gemakkelijk. Daarbij moet ook gekeken worden wat de gevolgen zijn wanneer een deelnemend bedrijf stopt.


In een cluster moeten de deelnemende bedrijven zich binnen een straal van 4 tot 5 kilometer bevinden anders wordt de investering in het leidingennetwerk voor het transport van het biogas te groot. Daarnaast moet er in de buurt een geschikte aardgasleiding liggen met het oog op de aflevering van het groen gas aan het net.


Een monomestvergister kost tussen de 200.000 euro en 500.000 euro, afhankelijk van type vergister en het vermogen. Monomestvergisting kan al rendabel zijn bij verwerking van 3.000 kuub  verse mest per jaar.

Bron: DLV Advies, 22/05/2024
Publicatie: 23-05-2024