Kosten voor mestafzet in bedrijfsbegroting zijn lastig in te schatten

Een deskundigenpanel heeft nieuwe normen vastgesteld die worden gebruikt bij bedrijfsbegrotingen voor de lange termijn voor melkveebedrijven en bij de beoordeling van diverse bedrijfseconomische- en financieringsvraagstukken binnen de overheid. Voor reguliere afzet van mest wordt gerekend met 10 tot 25 euro per kuub afhankelijk van de regionale en seizoen verschillen. Extra kosten voor VVO’s bedragen 1,50 euro tot 3 euro per kuub.

De kosten voor mestafzet zijn sterk regionaal gebonden, waarbij voldoende mestopslagcapaciteit van belang is. Ook speelt het onderscheid in reguliere afzet en verwerking, omdat verwerking op basis van een mestverwerkingsovereenkomst  of vervangende verwerkingsovereenkomst extra kosten met zich meebrengt. Het effect van afbouw van derogatie voor de mestafzetkosten op de lange termijn is lastig te schatten, maar zal een prijsopdrijvend effect hebben.


Het deskundigenpanel bestaat uit vertegenwoordigers van banken, LTO, accountantsbureaus, ZuivelNL, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, DLV Advies en Wageningen University & Research.

Bron: Wageningen University & Research, 26/03/2024
Publicatie: 26-03-2024