LTO vindt Europese Nitraatrichtlijn sterk verouderd

LTO Nederland heeft gereageerd in de open publieke consultatie van de Europese Commissie voor een evaluatie van de Nitraatrichtlijn. LTO onderschrijft dat een goede waterkwaliteit voor de gehele agrarische sector van groot belang is. Echter, de huidige invulling van de Nitraatrichtlijn komt niet overeen met de visie van de landbouworganisatie over de manier waarop de waterkwaliteit kan worden verbeterd. LTO vindt een rigoureuze herziening wenselijk.

De Nitraatrichtlijn is een Europese richtlijn die is aangenomen in 1991 om de waterkwaliteit in Europa te beschermen, door de vervuiling van nutriënten uit agrarische bronnen in grond- en oppervlaktewater te verminderen en te voorkomen. De Nitraatrichtlijn vormt een integraal onderdeel van de overkoepelende Kaderrichtlijn Water en is de basis voor het Nederlandse mestbeleid.


Bij de evaluatie wordt beoordeeld of de Nitraatrichtlijn geschikt blijft voor het beoogde doel, en bijdraagt aan een duurzame en veerkrachtige landbouw en voedselzekerheid. Er wordt onder andere onderzocht of de richtlijn, met het oog op het veranderende klimaat en milieu, boeren helpt zich aan te passen. Ook wordt onderzocht wat de mogelijkheden voor vereenvoudiging, en lasten- en kostenbesparingen zijn, waarbij de nadruk op meer samenhang met andere wetgeving en technologische ontwikkelingen ligt.


LTO stelt dat de Nederlandse situatie in veel opzichten niet vergelijkbaar is met die in andere landen van de Europese Unie. Nederland wordt gevormd door een vruchtbare delta en dit vergt  een richtlijn met andere doelstellingen en normen. De organisatie vindt de huidige Nitraatrichtlijn sterk verouderd. De richtlijn blokkeert een efficiënter en duurzamer gebruik van mineralen. Door te bewegen richting doelenbeleid krijgen ondernemers ruimte om hun vakmanschap te gebruiken, aldus LTO.


De huidige richtlijn laat te veel ruimte in protocollen waardoor er geen eenduidig beleid is tussen lidstaten en daarom vindt LTO een rigoureuze herziening nodig. Dankzij nieuwe inzichten en technieken is er meer mogelijk dan de richtlijn nu toelaat. Hierdoor worden volgens de landbouworganisatie kostbare kansen onbenut gelaten. De afbouw van derogatie in Nederland is volgens LTO ongefundeerd en staat haaks op het beoogde doel. Onbewerkte dierlijke mest moet beter kunnen worden benut. Zo dient het gebruik van Renure-meststoffen als alternatief voor kunstmest toegestaan te worden.


Meer informatie is te vinden in het document 'Inbreng LTO EU Consultatie Evaluatie Nitraatrichtlijn'.

Bron: LTO Nederland, 07/03/2024
Publicatie: 13-03-2024