ZLTO teleurgesteld over rapport over groen gas voor gemeente Deurne

De gemeente Deurne heeft onlangs de uitkomsten gepresenteerd van een onderzoek naar de rol van mestvergisting als alternatieve energiebron voor een duurzamer Deurne. In het onderzoek, dat is uitgevoerd door Royal HaskoningDHV, wordt geconcludeerd dat groen gas voor de lokale warmtetransitie weinig toegevoegde waarde heeft. Volgens de onderzoekers is er sprake van grote concurrentiedruk vanuit andere sectoren, waardoor groen gas uit mestvergisting voor inwoners onbetaalbaar wordt. ZLTO is teleurgesteld over het rapport.

Het onderzoek is uitgevoerd door middel van deskstudy, interviews met stakeholders, een deelstudie door ZLTO en een enquête onder inwoners. Daarbij is gekeken naar verschillende deelonderwerpen, zoals kansen voor de warmtetransitie, kansen voor de lokale economie, positieve en negatieve consequenties voor de omgeving, bijdrage aan milieu- en klimaatdoelen en juridische zaken.


Volgens de onderzoekers is grootschalige mestvergisting voor grote agrarische bedrijven financieel aantrekkelijk, maar staat dit op gespannen voet met de landbouwtransitie en kan dit mogelijk verdere intensivering in de hand werken. Grootschalige covergisting, waarin ook andere producten dan mest worden vergist, wordt gezien als problematisch en kan mogelijk negatieve effecten hebben op de gezondheid van omwonenden. Monomestvergisting binnen een coöperatie van agrarisch ondernemers met verschillende omvang is volgens de onderzoekers wel een mogelijke relevante optie.


Voorzitter Mario Berkers van ZLTO De Peel is vooral teleurgesteld over de wijze van communiceren door gemeente Deurne. ZLTO heeft de overtuiging dat er veel maatschappelijke koppelkansen zijn en ziet mogelijkheden om dit samen met de gemeente op te pakken. Het rapport van Royal HaskoningDHV is sterk vanuit een eenzijdige negatieve visie op de veehouderij geschreven, vindt Berkers.


Een aantal conclusies en opmerkingen doet volgens ZLTO geen recht aan de onderzoeksvragen die er in lijn van de opdracht lagen. De organisatie denkt dat er juist veel mogelijk is vanuit het oogpunt van de gewenste landbouwtransitie, energie- en warmtetransitie en gebiedsgerichte opgaven. Deze kansen stonden ook in het koersdocument dat eerder door gemeente Deurne is omarmd. ZLTO ziet  zeker kansen in monomestvergisting als alternatieve energiebron voor een duurzamer Deurne. De organisatie gaat in op de uitnodiging van de gemeente om het rapport inhoudelijk te bespreken.

Bron: ZLTO, 08/01/2024
Publicatie: 11-01-2024