Melkveebedrijf bespaart veel op mestafzetkosten dankzij stikstofkraker

Melkveehouders Julia en Jan Poppe uit Zwolle hebben als een van de eersten in Nederland ervaring met de inzet van de stikstofkraker Gazoo van JOZ. Door de stikstofkraker heeft het bedrijf nu vier soorten meststromen om in te zetten. Gewone drijfmest, vloeibare stikstof uit de kraker, een dunne fractie zonder stikstof en de dikke fractie. Vader en dochter verwachten hun investering in 3,5 jaar terugverdiend te hebben

Julia en Jan Poppe kochten voorheen jaarlijks 80 ton kunstmest aan en ze zouden jaarlijks 5000 kuub mest af moeten zetten bij het wegvallen van de derogatie. De stikstofkraker heeft daar verandering in gebracht: vrijwel alle mest gebruiken ze nu in de stikstofkraker. Die haalt een deel van de stikstof uit de mest en maakt daar vloeibare kunstmest van.


Na het scheiden van de mest in een dunne en dikke fractie wordt aan de dunne fractie in de stikstofkraker natronloog toegevoegd zodat de ammoniak in de kraker verdampt. Deze ammoniakale stikstof wordt daarmee uit de dunne fractie gehaald, vervolgens aan een zuur toegevoegd en dankzij deze verbinding ontstaat de eigen gemaakte vloeibare kunstmestvervanger. Jan en Julia Poppe kopen vrijwel geen kunstmest meer aan.


De vloeibare stikstofmeststof wordt op het land gebracht met een Slootsmid precisiebemester met gps. Deze machine werkt de vloeibare stikstof 1 tot 1,5 centimeter in de grond zonder de grasmat te beschadigen. Ook de dikke fractie zetten de Zwolse melkveehouders in op het land.


Aanleiding voor de aankoop van de stikstofkraker was minder afhankelijkheid en minder kosten. Vader en dochter Poppe verwachten de kraker in 3,5 jaar tijd terugverdiend te hebben. Dat zit komt vooral door de besparing op de mestafzet en minderkosten voor aankoop van kunstmest. Daar staan wel kosten voor de aankoop van loog en zuur tegenover.

Bron: Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, oktober 2023, 23/10/2023
Publicatie: 27-10-2023