Marktrapport over kansen in de Duitse biogassector

Duitsland telt 9.000 biogas-installaties met een totale capaciteit van 5 gigawatt. Het is een grote, competitieve markt met veel spelers, maar het is ook een markt in beweging. LAN Duitsland en het International Clean Energy Partnership van RVO.nl hebben een marktstudie uit laten voeren door het Duitse bureau ecoprog in Keulen.

Vanaf begin deze eeuw tot 2014 heeft de Duitse biogassector sterk van subsidieregelingen in de hernieuwbare energiewet geprofiteerd. Sinds die subsidieregeling in 2014 grotendeels is afgebouwd, zijn er nauwelijks nog installaties bijgekomen. Het overheidsbeleid heeft een zware stempel gedrukt op de biogasmarkt: Door subsidie op energiegewassen zijn de meeste installaties onderdeel van agrarische ondernemingen. Slechts 1 op de 4 installaties heeft een capaciteit van meer dan 500 kilowatt. Respectievelijk 75% en 18% van het Duitse biogas komt momenteel nog uit energiegewassen en mest.


Een subsidie vanuit het EEG voor een biogasinstallatie werd voor 20 jaar gegeven, en de gemiddelde leeftijd van de installaties is 15 jaar. Dit betekent dat voor een groot aantal installaties nieuwe, hoogwaardigere manieren gezocht moeten worden om ze rendabel te houden. De belangrijkste marktfactor is momenteel de stijgende vraag naar biomethaan, in eerste instantie voor brandstoffen maar ook voor het reguliere gasnet. De overheid heeft brandstofproducenten verplicht om in 2030 25% minder broeikasgassen uit te stoten, en dat maakt het interessant om bijvoorbeeld mest te vergisten voor biomethaan.


Voor Nederlandse bedrijven liggen er marktkansen in het opwaarderen van bestaande biogas-installaties met hoogwaardige technologie op het vlak van opwaardering tot groen gas, CO2 winning en omzetting van gas in een vloeibare brandstof. Omdat de meeste installaties in handen zijn van boeren en gemeentes, is er ook een markt voor complete pakketten waarin ook diensten op het terrein van financiering, beheer en vermarkting worden aangeboden. Samenwerking met gevestigde Duitse spelers in de markt kan ook helpen.


Meer informatie over het 'Marktrapport Duitsland: kansen in de Duitse biogassector' is te vinden op de website van RVO.nl.

Bron: Agroberichten Buitenland, 14/07/2023
Publicatie: 14-07-2023