Interreg-project ReNu2Farm krijgt vervolg via ReNu2Cycle

Het vervangen van minerale meststoffen door herwonnen meststoffen is een stap dichterbij gekomen met het pas afgeronde vierjarige Interreg-project ReNu2Farm, waarvan het Nutriënten Management Instituut (NMI) partner is. In dit project zijn veel proeven gedaan met herwonnen meststoffen, zoals struviet, gft-compost, as van pluimveemestverbranding, vaste fracties van mest of digestaat, ammoniumsulfaat en ammoniumnitraat. 

De meeste herwonnen meststoffen gaven een goed resultaat, zoals een goede bemestingswaarde zonder verhoging van het milieurisico door nitraatuitspoeling. Omdat dit perspectieven biedt, maar er in de praktijk ook nog veel kan worden bereikt, wordt aan het project een vervolg gegeven via het project ReNu2Cycle, dat loopt van 2023 tot 2027.


Door meststoffen te maken op basis van herwonnen nutriënten wordt de circulaire economie geholpen. Het doel van de projecten is om het hergebruik van de plantenvoedingsstoffen stikstof, fosfor en kalium te verhogen in Noordwest-Europa. Fosfor en Kalium zijn eindige grondstoffen en de productie van stikstofkunstmest vraagt veel energie.


Ondanks dat er verschillende technieken voor herwinning zijn ontwikkeld, bleef het gebruik van meststoffen uit recycling in de landbouw tot nu achter bij de mogelijkheden. Onbekendheid met de nieuwe producten en beperkingen van wet- en regelgeving spelen hierbij een grote rol. De mogelijkheden van herwonnen meststoffen worden inzichtelijk gemaakt en de belemmeringen hiervoor worden met deze Interreg-projecten, voor zover mogelijk, weggenomen.


Een belangrijke rol voor NMI in het project was om de mogelijkheden en knelpunten op het gebied van wet- en regelgeving voor meststoffen op basis van herwonnen nutriënten in beeld te brengen en, voor zover mogelijk, weg te nemen. Vanaf juli 2022 is de nieuwe Europese verordening bemestingsproducten 2019/1009 van kracht, wat de mogelijkheden voor de handel en het gebruik van herwonnen meststoffen aanzienlijk heeft verbeterd.


Er zijn echter nog de nodige issues die belemmerend werken, waaronder de voorwaarden die worden gesteld aan producten uit dierlijke mest om in aanmerking te komen als grondstof voor Europese meststoffen met CE-markering. Ook zijn er nog vragen over de wettelijke status van ammoniumzouten uit het strippen en scrubben van producten uit dierlijke mest. Verder zijn de RENURE-criteria, die bepalen onder welke voorwaarden producten uit dierlijke mest in de toekomst wellicht boven op de dierlijke mestnorm van 170 kilo per hectare mogen worden gebruikt, nog niet in regelgeving verwerkt.

Bron: NMI Agro, 09/05/2023
Publicatie: 09-05-2023