Bergs Advies en directeuren gaan in hoger beroep

Het agrarisch adviesbureau Bergs Advies uit Heythuysen en de directeuren gaan in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant van  dinsdag 20 december. Dat meldt een van de advocaten die hen bijstaat.  De rechtbank oordeelde onder meer dat het agrarisch adviesbureau en vier directeuren samen een criminele organisatie hebben gevormd in de manier waarop ze veehouders adviseerden te handelen met het oog op verschillende onderdelen van de mestwetgeving. Voor drie van de vier directeuren wacht een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

De advocaat vindt het tegenstrijdig dat de directeuren zijn vrijgesproken in een reeks individuele zaken omdat niet vast staat dat zij zich met de dossiers hebben bemoeid, maar wel veroordeeld zijn voor het vormen van een criminele organisatie. Daarin ziet hij voldoende reden om de uitspraak van de rechtbank via een hoger beroep aan te vechten. Daarnaast ziet hij ook andere gronden voor een herbeoordeling van de zaak, waarbij hij getuigen wil gaan horen.


Het Openbaar Ministerie is blij met de uitspraak van de rechter. Een woordvoerder ziet het als een bevestiging van de ernst van de misdrijven. De drie directeuren van Bergs Advies die zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf mogen het hoger beroep in vrijheid afwachten. Mogelijk zal de behandeling van het hoger beroep pas over 1,5 tot 2 jaar plaatsvinden. Bergs Advies blijft de werkzaamheden voor relaties ook gewoon voortzetten.

Bron: Boerderij, 21/12/2022
Publicatie: 22-12-2022