Bouw van installatie VTTI Bio-Energy in Tilburg vordert

Het bedrijf VTTI Bio-Energy wil op bedrijventerrein De Spinder bij Tilburg jaarlijks 300.000 ton mest en 25.000 ton organische restromen vergisten en het digestaat verwerken tot mestkorrels. Eind 2023 moet de installatie draaien. Voor de aanvoer van mest hoopt het bedrijf ruim de helft in de vorm van langlopende contracten vast te leggen. 

Er zijn in Tilburg 6 reactoren van elk 7.000 kuub gepland. Het gaat om 4 voorvergisters en 2 navergisters. Jaarlijks zal er 23 miljoen kuub biogas worden opgewekt. Daarvan zal circa 7 miljoen kuub worden opgewerkt tot groen gas dat naar het gasnet gaat. Een groot deel van het biogas wordt gebruikt om de dikke fractie van het digestaat en het concentraat uit de dunne fractie te drogen en tot korrels te verwerken. Jaarlijks wil het bedrijf 40.000 ton mestpellets fabriceren. 


De hal in aanbouw bestaat uit drie delen en heeft een oppervlakte van 2.000 m2 en wordt 15 meter hoog. In het middengedeelte wordt het digestaat gescheiden en de dunne fractie gezuiverd tot loosbaar water. Een tweede deel wordt gebruikt voor het drogen van het digestaat en de verwerking tot korrels. Daar komt ook een aanbouw voor een wkk en ruimte voor een installatie om het biogas op te waarderen tot groen gas. Het derde deel van de hal dient als ontvangstruimte voor vaste mest en co-producten. Daar worden ook de mest en coproducten gemengd.


 VTTI Bio-Energy wil 60% van de mestaanvoer regelen via leveringsovereenkomsten voor een periode van 10 jaar. Daarbij is het poorttarief 16 euro per ton, ongeacht het fosfaatgehalte van de mest. Voor overige 40% van het mestvolume gaat de onderneming kortlopende overeenkomsten aan, waarbij de mest vooral door intermediairs zal worden geleverd.

Bron: Boerderij, 14/12/2022
Publicatie: 15-12-2022