Zestien lidstaten steunen pleidooi voor bredere toelating van Renure-mestproducten

Het Nederlandse streven naar een Europese toelating voor producten uit mestverwerking als kunstmestvervangers binnen de Nitraatrichtlijn wordt inmiddels gesteund door 16 landen in de Europese Unie. Veel landbouwministers lieten deze week tijdens een regulier overleg in Brussel doorschemeren dat ze vinden dat de Europese Commissie snel knopen moet doorhakken over het toelaten van Renure-meststoffen.

De Europese Commissie laat het bieden van steun voor de hoge kunstmestprijzen tot dusver over aan de lidstaten. Europees Commissaris Wojciechowski van Landbouw stelt dat het openstellen van de financiële landbouwcrisisreserve voor de hoge kunstmestprijzen niet veel soelaas zal bieden.


In het crisisfonds van de Europese Unie zit ongeveer 450 miljoen euro, terwijl de extra kosten voor de gestegen kunstmestprijzen worden geraamd op miljarden euro's. Bovendien kan dat crisisgeld alleen ingezet worden als alle 27 landen ermee instemmen en dat is nu niet het geval.


Vooralsnog heeft de Europese Commissie steeds vastgehouden aan het criterium dat de producten uit mestverwerking als een 'dierlijke mestproduct' product moeten worden gezien waarbij voor het gebruik in gevoelige gebieden een plafond van 170 kilo stikstof per hectare geldt op grond van de Europese Nitraatrichtlijn.

Bron: Nieuwe Oogst, 24/11/2022
Publicatie: 24-11-2022