Blue Sphere en Henk Willems nemen mestverwerker Terramass over na faillissement

Ondernemer Henk Willems uit Horst-America heeft samen met het van oorsprong Amerikaanse bedrijf Blue Sphere de failliete mestverwerkingsinstallatie Terramass in Odiliapeel gekocht. Het bedrijf wordt voortgezet onder de naam BTC De Peel. De bedoeling is dat Blue Sphere zich concentreert op de vergisting van mest en dat Willems zich richt op de verwerking van mest en het digestaat.
Willems was ook betrokken bij Terramass. Medio 2018 werd hij aangesteld als interim-directeur, vanwege de problemen die er bij het bedrijf waren. Hij heeft veel ervaring met het verwerken van mest. Samen met zijn vader exploiteert hij een mestverwerkingsbedrijf in America en daarnaast is hij is directeur van VP-systems, een bedrijf in mestverwerkingsapparatuur.

Dat het niet gelukt is Terramass voor een faillissement te behoeden rekent Willems zich zelf niet aan. Toen hij in dienst trad, trof hij naar eigen zeggen een chaos aan. Hij moest de boekhouding op orde zien te krijgen, incassobureaus aanspreken, betalingsregelingen treffen en in overleg met de financiers over aanvullend krediet. Toen de Raad van State medio vorig jaar het Programma Aanpak Stikstof ongeldig verklaarde, kon het bedrijf meer niet verder. Daarop vroeg de familie Peters, de eigenaar van het gebouw en de grond, het faillissement aan.

Willems heeft er alle vertrouwen in dat het lukt om van BTC De Peel wel een succesvol bedrijf te maken. Wanneer de installatie weer in gebruik komt, weet hij nog niet. De installatie is nog niet afgebouwd en door de coronacrisis is niet duidelijk wanneer bepaalde onderdelen geleverd kunnen worden. BTC De Peel mag jaarlijks 200.000 ton mest verwerken. De familie Peters blijft ook in de nieuwe situatie de eigenaar van de grond en het gebouw.
Bron: Brabants Dagblad, 08/05/2020
Publicatie: 13-05-2020