Praktijkproef met bodemverbeteraar gemaakt uit varkensmest

In het Achterhoekse waterwingebied Haarlo-Olden-Eibergen is op 20 april voor het eerst een maïsakker ingestrooid met een nieuwe innovatieve bodemverbeteraar vervaardigd uit varkensmest. Het product wordt GEB genoemd: Groene Effectieve Bodemverbeteraar. Volgens de verwachting van de initiatiefnemers zal de toevoeging van GEB het vochtvasthoudend vermogen van de akker aanzienlijk verbeteren.

Hierdoor verwacht men dat de maïs ook onder droge omstandigheden nog zal kunnen groeien, dat het bodemleven wordt gestimuleerd en dat de uitspoeling van mineralen naar het grondwater 'minimaal' zal zijn. Onderzoekers van Wageningen UR zullen het komend jaar diverse gewas- en bodemonderzoeken op het perceel uitvoeren om vast te stellen hoe groot de invloed van de bodemverbeteraar onder praktijkomstandigheden precies is.
Het proces voor de productie van de bodemverbeteraar is door onderzoekers van Wageningen UR ontwikkeld in samenwerking met Nijhuis R&D (Doetinchem) en Groot Zevert Vergisting te Beltrum.  De test wordt gecoördineerd door de stichting Biomassa in samenwerking met de stichting HOEduurzaam en wordt uitgevoerd in overleg diverse betrokken organisaties zoals het ministerie LNV.

Voor de productie van de bodemverbeteraar uit vergistte varkensmest is de afgelopen maanden bij Groot Zevert Vergisting een ingenieuze installatie gebouwd met een capaciteit van ongeveer 12 ton GEB per dag. De installatie is eind maart in gebruik genomen. De initiatiefnemers: "GEB heeft een zeer hoog gehalte effectieve organische stof en lijkt op veen. In laboratoriumonderzoek is vastgesteld dat GEB bij toevoeging aan zandgrond stikstof en andere mineralen enige maanden vastlegt. Dit kan belangrijk bijdragen aan het verder verbeteren van de kwaliteit van grondwater onder agrarische percelen. Bij de zandige bodems in de Achterhoek  is het voorkomen van uitspoeling van mineralen naar het grondwater een belangrijk aandachtspunt, helemaal als het de basis is voor drinkwaterbereiding zoals in waterwin- en grondwaterbeschermingsgebieden."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hayo Canter Cremers van stichting Biomassa. Hij is te bereiken via de mail: info@stichtingbiomassa.nl of telefonisch op 06-23246963.




Praktijkproef met bodemverbeteraar gemaakt uit varkensmest
Bron: Groot Zevert Vergisting
Publicatie: 28-04-2020