Biologische sector wil af van gangbare mest

De biologisch landbouw streeft naar een gesloten kringloop met 100% biologische mest en biologisch strooisel. Dat streven komt met de groei van de biologische veehouderij steeds dichterbij. Door de mestvraag naar beneden te brengt, is 100% biologisch haalbaar.
De norm voor het gebruik van A-meststoffen (biologische mest- en hulpstoffen en compost) in de biologische landbouw is dit jaar opgeschroefd van 65 naar 70%. Door een tekort aan biologische mest is een norm van 100 procent biologische mest in de praktijk niet realiseerbaar.

mest
Akkerbouwers gebruiken het liefst rundermest, vanwege de gunstige stikstof-fosfaatverhouding. In varkens- en pluimveemest zit veel fosfaat, waardoor bij bemesting eerder de fosfaatgrens is bereikt. Maar biologische rundermest is lastig te krijgen, omdat de melkveehouderij deze nodig heeft voor eigen gebruik.

Een oplossing die snel kan worden ingevoerd, is minder stikstof gebruiken. De toegestane 170 kilo stikstof wordt als norm gebruikt, niet als maximale bovengrens. Als iedereen op dit randje gaat bemesten, blijft er geen mest meer over. Door de mestvraag naar beneden te brengt, is 100% biologisch haalbaar.

Strooisel
Voor de veehouders vormt de beschikbaarheid van biologisch strooisel een knelpunt. Biologische akkerbouwers verbouwen relatief weinig graan en willen het stro zelf ook graag gebruiken voor de organische stof. Omdat ook natuurorganisaties niet happig zijn om maaisel uit natuurgebieden af te voeren, wordt vaak gangbaar strooisel gebruikt en toegestaan. Maar biologische slagerij De Groene Weg, de grootste afnemer van biologische varkens, heeft al als eis heeft dat het strooisel in de stallen 100% biologisch moet zijn.

Zie voor meer informatie de site van Nieuwe Oogst.
Bron: Nieuwe Oogst, 05/02/2020
Publicatie: 06-02-2020