Liander verandert gasleidingnet om biogas van boeren in Zeewolde toe te laten

Het aanbod van biogas in Zeewolde is zo groot dat netwerkbeheerder Liander een hogedrukpompstation gaat bouwen om het groene gas op het landelijke aardgasnetwerk te kunnen ‘wegzetten’. Akkerbouwer Arie van der Knijff (63) zal zijn overtollige biogas daarmee leveren aan huishoudens in zijn woonplaats.

Van der Knijff produceert al tien jaar biogas, maar tot nu toe maakte hij daar stroom van, via een generator. Straks levert hij een deel van zijn biogas direct aan het openbare gasnetwerk.

Om dat technisch mogelijk te maken gaat Liander een nieuwe machine inzetten: een hogedrukcompressor. Die kan het gas terugpompen naar het algemene hogedrukleidingnetwerk van Nederland.

Booster
Liander wil dit hogedrukpompstation, een zogenoemde ‘booster’, voor de zomer aan de praat hebben. De booster in Zeewolde is volgens Liander-woordvoerder Peter Hofland de eerste hogedrukpomp van Liander in Nederland. Hofland: ,,We zijn nog niet klaar voor een gasloze toekomst. Daarom hebben we alternatieven nodig voor aardgas. Wij denken vooral aan biogas. Ook doen we drie experimenten in het land met waterstofgas.’’

De groei van biogas gaat snel, stelt Liander in zijn jaarverslag over 2019. Sinds begin 2017 is de hoeveelheid biogas dat aan Liander wordt aangeboden verdubbeld. De netwerkbeheerder verwacht op korte termijn opnieuw een verdubbeling. Hofland: ,,Daarom investeren we in mogelijkheden om producenten toe te laten op ons netwerk.’’

De eerste producent
Akkerbouwer Van der Knijff besloot tien jaar geleden biogas te gaan maken. ,,Ik had al windmolens, maar wilde meer doen met duurzame energie’’, vertelt hij. ,,Ik ben niet de enige boer die biogas maakt, meerdere boeren zijn er mee bezig. De eerste tien jaar was het vooral veel experimenteren, want biogas maken is niet makkelijk. Er kan van alles fout gaan, als je een verkeerde samenstelling van ingrediënten gebruikt. In de eerste jaren heb ik er weinig mee verdiend. Maar nu draait het goed, we hebben het proces onder de knie. Dus is het tijd voor een nieuwe uitdaging: biogas rechtstreeks leveren aan Liander en aan huishoudens. Nu is het zover.’’

CO2
Het biogas van Van der Knijff wordt gemaakt van koeienmest, spruiten, patatten en andere agrarische grondstoffen. Het gas is qua samenstelling niet hetzelfde als aardgas, daarom moet het worden ‘opgewaardeerd’. Dat gebeurt in het bedrijf van de boer in Zeewolde. Via filters wordt een grote hoeveelheid CO2 uit het gas gehaald, totdat het biogas voor 90 procent bestaat uit methaan. In die samenstelling kan het biogas het aardgasnetwerk op.

Duizenden huishoudens
De ondernemer verwacht ongeveer 2 miljoen kuub biogas per jaar aan Liander te kunnen leveren. Bij een gemiddeld jaarverbruik van 1500 kuub per huishouden, levert de boer uit Zeewolde dus gas voor ruim 1300 huishoudens.

Liander verandert gasleidingnet om biogas van boeren in Zeewolde toe te laten
Auteur: Hemmy van Reenen
Bron: De Stentor
Publicatie: 24-01-2020