NitriNure
In een bestaande mestverwerkingsinstallatie (Groot Zevert Mestvergisting in Beltrum) worden mestfracties opgewaardeerd tot groen gas, organische meststoffen en een snel werkende kunstmestvervanger. Nitrinure is een nieuwe verwerkingstechniek voor de dunne mestfracties (TRL: 5) en deze innovatie is een belangrijk onderwerp in het onderzoeksproject.
Hierin wordt de anorganische stikstof (ammonium) via een uniek nitrificatie- en filtratieproces omgezet in een stabiele ammoniumnitraat meststof. Via nitrificatie wordt ammonium omgezet tot nitraat en door de afwezigheid van koolstof door filtratietechnieken is deze meststof stabiel.
De biologische behandeling is bij uitstek geschikt voor de verwerking van urine die vrijkomt uit koe-toiletten en scheidingsvloeren in melkvee- en varkensstallen maar ook voor dunne fracties en mineralenconcentraten. Een groot voordeel van het proces is dat de ammoniakemissies van de mestfracties tijdens opslag en aanwending sterk verlaagd wordt. De reden hiervoor niet alleen dat ammonium wordt omgezet naar nitraat maar ook dat het proces de zuurgraad (pH) wordt verlaagd naar circa 6. Door de filtratiestappen wordt voorkomen dat nitraat wordt omgezet naar N2 en dus als meststof beschikbaar blijft in de voedselketen.
Binnen het onderzoeksproject wordt de techniek toegepast op diverse urine- en meststromen en worden de nieuwe meststoffen onder praktijkrelevante condities getest in potproeven en veldexperimenten. Hierbij worden niet alleen de bemestende waarde, massabalansen e.d. onderzocht maar zal men de emissies van onder andere ammoniak en lachgas meten.
In de praktijk zijn ook andere aspecten van belang, zoals de afzetmogelijkheden, de logistiek en de economie. Minerale meststromen uit mestverwerking sluiten qua samenstelling niet altijd aan bij de specifieke gewasbehoefte. Mengen van meststoffen kan daarbij een oplossing zijn. Dit vraagt om opslag, de juiste logistiek, een mengfaciliteit en kennis van mogelijke chemische reacties/emissies die bij menging op kunnen treden. Dit onderdeel van het project beschouwt alle nutriëntstromen op een bedrijf of in een regio inclusief mestverwerkingsproducten zoals ammoniumsulfaat vanuit luchtwassers.
Uitvoering: Wageningen Environmental Research
Projectleider: Inge Regelink
Projectpartners: Stichting Biomassa Achterhoek (penvoerder), RWB Water, Groot Zevert Vergisting, Hanskamp AgroTech, Lely International, Oostbeton, Maatschap Prinsen, Coöperatie Zonvarken, Dorset Green Machines, Slootsmid Mesttechniek, ESTEDE Scientific (ontwikkelaar sensoren voor meten emissies in het veld), ForFarmers Nederland, ZuivelNL, POV, NCM, LTO Noord, Landbouw Innovatiebureau Brabant (LIB).
Coördinatie gebeurt door een kernteam van Stichting Biomassa, RWB Water, Wageningen Research en Groot Zevert Mestvergisting.
Buiten de partnerbijeenkomsten zullen er ook bredere klankbordbijeenkomsten worden georganiseerd.
Budget: €1,4 miljoen
Looptijd: 2025-2028
Schema van de integrale benadering in het project