Van mestfraude verdachte medewerkers van bedrijf uit Oldebroek voorlopig op vrije voeten

De vier medewerkers van mesthandelaar en de transportbedrijf Jan Bakker uit Oldebroek die donderdag 13 juni werden aangehouden zijn voorlopig weer vrijgelaten. Ze blijven wel verdachte in de zaak, waarbij het Openbaar Ministerie vermoedt dat het bedrijf boeren hielp bij het plegen van mestfraude. Het functioneel parket van het OM acht het voor het onderzoek echter niet nodig om de verdachten langer vast te houden. Het onderzoek gaat ook na de vrijlating onverminderd voort. De administratie die bij de invallen in beslag werd genomen wordt geanalyseerd. Na het opstellen van het proces-verbaal buigt het functioneel parket zich over het vervolg.
De politie deed donderdag 13 juni een inval bij twee bedrijfspanden en een woning en hield vier mannen aan. Het bedrijf Jan Bakker heeft honderden boeren als klant. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de verdachten boeren die teveel dierlijke meststoffen produceerden, hielpen met frauderen door deze mest alleen op papier af te laten voeren. Hierdoor konden deze boeren meer mest op hun eigen bedrijf gebruiken dan officieel was toegestaan. Er zouden valse vervoersdocumenten en facturen zijn opgemaakt om de mestadministratie kloppend te maken. De gebruiksnormen van de boeren werden zo ‘op papier’ niet overschreden.

Mestverwerkings- en transportbedrijf Jan Bakker laat zelf weten dat het onderzoek zich afspeelt in de context van wetgeving op het vlak van milieubeheer. In het verleden is meerdere malen met onder andere de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) overlegd over hoe zaken te administreren, aangezien regels vaak op verschillende wijzen kunnen worden geïnterpreteerd. Jan Bakker meent dat het bij de registratie en administratie van stoffen die worden opgeslagen en uitgeleverd, altijd te goeder trouw heeft gehandeld. Ook heeft het bedrijf herhaaldelijk op verzoek van de overheid meegedacht om regelgeving te verbeteren en te vereenvoudigen. De samenwerking met instanties als de NVWA en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is goed.

Jan Bakker zal ook in het verdere verloop van het onderzoek de medewerking verlenen. Het bedrijf wacht de eventuele vervolgstappen vanuit het Openbaar Ministerie af. Alle bedrijfsactiviteiten gaan door en worden niet door het onderzoek belemmerd of beïnvloed.
Bron: De Stentor / Mestverwerkings- en transportbedrijf Jan Bakker, 17/06/2019
Publicatie: 18-06-2019