Europa dreigt met inbreukprocedure tegen België vanwege nitraatvervuiling

De Europese Commissie heeft donderdag 28 september een laatste waarschuwing gegeven aan België vanwege de tekortschietende aanpak van de nitraatvervuiling in Vlaanderen. België krijgt 2 maanden om te reageren op deze waarschuwing. Blijft de reactie uit dan kan de Europese Commissie naar het Europese Hof van Justitie stappen. 

De Europese nitraatrichtlijn verplicht de lidstaten om actie te ondernemen om het oppervlakte- en grondwater te beschermen tegen nitraatvervuiling door de landbouw. Ze moeten ook verscherpte maatregelen nemen van zodra ze vaststellen dat de bestaande maatregelen geen resultaat opleveren en de verontreiniging buitensporig hoog is. 


De Europese Commissie had België in februari van dit jaar een eerste aanmaning gestuurd omdat de opeenvolgende Vlaamse mestactieplannen sinds 2015 niet de gewenste resultaten hebben opgeleverd. De kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater is ernstig verslechterd en de Europese Commissie vroeg de Vlaamse overheid om dringend maatregelen te nemen. 


België ontvangt nu een met redenen omkleed advies van de Europese Commissie. Dat is de laatste stap in de inbreukprocedure vooraleer de Europese Commissie de zaak aanhangig kan maken bij het Hof in Luxemburg. België heeft nu twee maanden tijd om te reageren en de nodige maatregelen te nemen.

Bron: Europese Commissie, 28/09/2023
Publicatie: 02-10-2023