Drijfmest bijgeven tijdens onderzaai gras in mais

Loonbedrijf van Geresteijn uit Kootwijkerbroek heeft een machine ontwikkeld waarmee gedurende de teelt van mais een deel van de mest wordt gegeven. Dit gebeurt gelijktijdig met de onderzaai van een vanggewas. Het doel is dat de mest beter wordt benut door het gewas waardoor opbrengst en waterkwaliteit allebei beter worden.

Op Smartfarming.nl legt Barrie van Geresteijn uit dat de helft van de drijfmest gewoon voor de grondbewerking wordt gegeven, maar de tweede helft pas als de mais op knielengte is, tijdens het onderzaaien van gras. Zo worden de mest pas gegeven als de maisplant snel gaat groeien en dus de nutriënten nodig heeft. Van Geresteijn:  “Een machine die tegelijk met het onderzaaien een extra mestgift kan geven bestaat nog niet. Daarom heb ik zelf een injectiesysteem op een bestaande machine voor grasonderzaai gebouwd.”

Het loonbedrijf test het systeem op drie proefvelden waarbij verschillende manieren van bemesten met elkaar worden vergeleken: de gangbare manier met 40 kuub runderdrijfmest voor het zaaien, de aanpak met de verdeling van de helft van de mest voor en de helft tijdens de onderzaai, en een derde behandeling met een drijfmestgift van 25 kuub per hectare en een bijbemesting met een vloeibare meststof. In de proef worden na de oogst de opbrengst en de nitraatvoorraad in het grondwater gemeten. De proef heeft een bijdrage ontvangen van het LTO Noord Innovatiefonds.

Drijfmest bijgeven tijdens onderzaai gras in mais
Auteur: Jan Roefs
Bron: Smartfarming.nl
Publicatie: 02-06-2023