Vlaams bedrijf Green Service wint Ivan Tolpe Prijs 2023

Het Vlaamse bedrijf Green Service heeft de Ivan Tolpe Prijs 2023 gewonnen met een nieuw concept voor nutriënten- en energierecuperatie op boerderijschaal. Met deze prijs wil het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM) aandacht geven aan vernieuwende ideeën rond mestverwerking. Er waren 4 genomineerden en de VCM-leden hebben via een live stemming Green Service als de winnaar geselecteerd.

Green Service uit Kortemark levert sinds 2017 kleinschalige biogasinstallaties. Het bedrijf doet dat op basis van een nieuw concept met een aaneenschakeling van verschillende technieken. Concreet wordt mest door een vergistingsinstallatie omgezet in digestaat. Het biogas wordt met een warmtekrachtkoppelingsinstallatie wordt omgezet in elektriciteit en warmte. Door de mest te vergisten bij een temperatuur tussen 50 en 55°C kan het digestaat meteen gehygiëniseerd worden. Voor een erkenning moet digestaat langer dan 1 uur op deze temperatuur worden gehouden.


Het digestaat wordt vervolgens volgens klassieke methodes gescheiden in een dikke en dunne fractie, waarbij de dunne fractie verder ontdaan wordt van zwevende stoffen aan de hand van een dissolved-air-flotation éénheid. De waterfractie wordt via omgekeerde osmose technologie gefilterd tot loosbaar water en een concentraat. De omgekeerde osmose techniek die wordt gebruikt werkt op basis van een membraantechniek werd ontworpen door Rochem Technical Services dat als partnerbedrijf van Green Service optreedt.


Het systeem om mest om te zetten tot water en nutriëntenrijk concentraat werd al in verschillende pilotinstallaties gedemonstreerd en wordt momenteel vermarkt.

Bron: Vlaams Coördinatiecentrum voor Mestverwerking, 24/05/2023
Publicatie: 24-05-2023