De Groene Geit wil maatregelen voor lagere ammoniakemissie onderzoeken

De vereniging voor de biologische melkgeitenhouderij De Groene Geit gaat de komende jaren verschillende aanpassingen in de bedrijfsvoering testen die moeten leiden tot een verlaging van de emissie van ammoniak. Vier biologische geitenhouders vroegen namens de vereniging subsidie aan en dat verzoek is gehonoreerd. Wageningen Livestoch Research gaat de vier ondernemers ondersteunen bij het meten van de emissie.

Het werken aan minder uitstoot van ammoniak willen de ondernemers bereiken via een combinatie van maatregelen. De eerste is dat de geiten zoveel mogelijk buiten komen. Daarnaast zal de de pot om de 4 weken worden uitgemest. De mest wordt luchtdicht ingekuild door plastic of een zeil over de mestopslag te plaatsen of door de mest op te slaan in lurven. Het idee is dat de mest op die manier zal fermenteren, wat de methaanvorming, ammoniakemissie en geuroverlast tegengaat.


Op dit moment worden de voorbereidingen getroffen op de vier geitenbedrijven om de onderzoeken te kunnen uitvoeren en de effecten te kunnen vaststellen. Wageningen Livestoch Research zoekt uit hoe er daarbij op een betrouwbare manier gedurende het hele jaar metingen van de emissie gedaan kunnen worden.

Bron: Vakblad Geitenhouderij, 12/12/2022
Publicatie: 13-12-2022