BO Akkerbouw: ‘Overgrote meerderheid akkerbouwers voldoet aan regels waterkwaliteit’

Dirk de Lugt, voorzitter van BO Akkerbouw, stelt dat ruim 80% van de akkerbouwers voldoet aan de regels met betrekking tot de waterkwaliteit. Hij vindt het daarom vreemd dat de overheid in het nieuwe GLB met generieke maatregelen komt in plaats van een maatwerkaanpak. Niels van der Boom (Boerenbusiness-redacteur) interviewt Dirk de Lugt over de impact van het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn en het nieuwe GLB op de landbouwsector vanaf 1 januari 2023.

Volgens De Lugt is er afgelopen jaren hard gewerkt aan de voorstellen om de maatwerkaanpak te realiseren en de waterkwaliteit in Nederland te verbeteren. Toch komt LNV met een ander voorstel naar buiten. Dit zorgt voor veel reuring onder de akkerbouwers, omdat er veel onduidelijkheid is over het nieuw GLB terwijl ze eigenlijk hun bouwplan voor volgend jaar al klaar hadden moeten hebben.

De Lugt geeft aan dat meer dan 80% van de akkerbouwers voldoen aan de normen. In zand- en lössgebieden voldoen niet alle boeren aan de regels met betrekking tot de waterkwaliteit, maar daarentegen voldoet een ander deel van de boeren in dit gebied wel. Hij geeft aan dat ‘netjes boeren’ belangrijk is om aan de normen te voldoen en wil via een maatwerkaanpak de akkerbouwers die moeite hebben om dit te halen helpen. Hij snapt dan ook niet dat LNV nu stuurt op een generieke aanpak en hoopt dat ze komende weken met het ministerie in gesprek kunnen om tot een verbeterde aanpak te komen. Dirk de Lugt: ‘De maatwerkaanpak is stevig onderbouwd; de wetenschap heeft ook meegekeken. Dan kom je ook tot maatregelen die wél resulteren in verbetering van de waterkwaliteit. Met de maatregelen van de overheid heb je dat niet. Ieder weldenkend mens moet daar toch met een stukje boerenverstand naar kijken. Als dit resultaat het beste gaat opbrengen en de sector ook bereid is om de schouders er onder te zetten, laten we het dan met elkaar op die manier oplossen.’.

Het hele interview is te bekijken via deze link.

BO Akkerbouw: ‘Overgrote meerderheid akkerbouwers voldoet aan regels waterkwaliteit’
Auteur: Nicky Kamminga
Bron: Boerenbusiness
Publicatie: 18-11-2022