‘Rechter moet ook eens zeggen wat wel kan’

MW techniek, gevestigd in Tubbergen, heeft een nieuwe, innovatieve mestverwerkingsinstallatie ontwikkeld: de ZLD-UP. De ZLD-UP (Zero Liquid Discharge Universal Proces) is een gesloten systeem, waarmee drijfmest wordt omgezet in een gedroogde fractie (tot 90% d.s.) en een korrelvormig ammoniumzout. Hierdoor is er ook bij het bemesten op het land geen ammoniakemissie meer. Arjan Mensink van MW techniek legt uit wat voor product ze ontwikkeld hebben en welke stappen ze willen ondernemen. Want: waarom worden veehouders nog niet beloond voor deze emissiereductie?

ZLD-UP
De ZLD-UP zorgt ervoor dat water uit het ingebrachte product (bijvoorbeeld drijfmest of spuiwater) verdampt. De eindproducten zijn een droge organische fractie, verdampt/gecondenseerd water en een vaste minerale stikstofmeststof. De dikke fractie (45% d.s.) is boven 70°C gehygiëniseerd. Dit hele proces kost slechts 50 kWh per ton ingaande drijfmest. Arjen Mensink, directeur van MW Techniek: “MW Techniek heeft ook een korrelmachine ontwikkeld waarmee deze fractie direct kan worden gekorreld, zonder dat deze verder hoeft te worden gedroogd. Hierdoor is het energiegebruik om tot korrels te komen zeer laag.” Het water dat uit de mest is verdampt wordt in het systeem gecondenseerd en vervolgens gefilterd door een lage druk omgekeerde osmose. De ammoniakdampen die in het systeem vrijkomen worden gebonden aan een zuur in de kristalliseerunit. Hierdoor ontstaat een vaste (geen vloeibare) geconcentreerde minerale stikstofmeststof dat gebruikt wordt als kunstmest; dat is zo vanwege de hoge concentratie aan stikstof.

Ammoniakemissie wordt lager maar wettelijk telt dit niet mee
Met technieken zoals de ZLD-UP daalt de ammoniakemissie bij het bemesten op het land tot vrijwel nul. Echter, voor de milieuvergunning van een boer is dat helemaal niet relevant. Op dit moment wordt er namelijk alleen gekeken naar stalemissies, en wat er met de mest tijdens opslag of op het land gebeurt doet niet ter zake. Het belang om de emissies op het land te reduceren is enorm groot, zoals de tabel van emissieregistratie laat zien: jaarlijks gaat zo maar liefst 40 miljoen kg ammoniak de lucht in.



Arjan Mensink vindt dat dit anders moet: als een boer aantoonbaar de ammoniakemissie terugbrengt, ook als dit op het land gebeurt in plaats van in de stal, dan zou dat erkend moeten worden als een bijdrage voor stikstofreductie, en dus voor zijn milieuvergunning. Arjan zou graag zien dat een rechter hier een uitspraak over doet: “Laat de rechter maar eens zeggen wat er wel kan, in plaats van de huidige rechtszaken die alleen maar ontwikkelingen proberen te laten stoppen. De overheid geeft aan te willen sturen op een integrale aanpak waarbij wordt gekeken naar alle emissies, niet alleen die uit de stal. Nou, maak er werk van, wij hebben een oplossing.”

Arjan Mensink geeft uitleg aan minister Van der Wal

Arjan Mensink vervolgt: “Als we het hebben over koeienmest, dan reduceren wij met onze innovatie 2 kg ammoniak uitstoot/m3 mest. Om maar een voorbeeld te noemen: de provincie Gelderland heeft nu €32 miljoen uitgegeven aan opkoop om 57.100 kg stikstofuitstoot te reduceren. 57.100 kg ammoniak zou dan gelijk staan aan 28.550 m3 mest verwerkt door onze machine. Dat vergt een investering van vijf van onze machines, wat in totaal €1,35 miljoen kost, en waarbij bovendien drijfmest wordt omgezet in waardevolle producten. Hoe effectief kan je zijn om een probleem om te zetten in een kans? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat diegene die hierin investeert ook beloond wordt via ruimte in zijn milieuvergunning? Wie wil de handschoen mee oppakken om dit juridisch gezien een stap verder te brengen?”

‘Rechter moet ook eens zeggen wat wel kan’
Auteur: Nicky Kamminga
Bron: MW techniek
Publicatie: 28-10-2022