Vlaanderen werkt aan zevende Mestactieprogramma

In Vlaanderen wordt gewerkt aan het zevende Mestactieprogramma. Ter voorbereiding deelden de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij en de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen, enkele academici en 75 landbouwers hun inzichten over het mestbeleid met de Vlaamse Landmaatschappij.

Vlaanderen moet, net zoals Nederland en Denemarken, een omslag maken naar duurzame landbouw binnen de grenzen van de draagkracht van de leefomgeving, aldus minister Demir van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme. Omdat het zesde Mestactieplan binnenkort afloopt heeft zij  medewerkers van haar departement de opdracht gegeven om een  nieuw mestactieplan voor te bereiden.


In het voorjaar vroeg minister Demir de strategische adviesraden adviezen voor het toekomstige mestbeleid. ​Daarnaast vroeg de Vlaamse Landmaatschappij aan een aantal academici om vanuit hun expertise over landbouw, milieu en natuur een toekomstgerichte visie voor het mestbeleid op papier te zetten. De Vlaamse Landmaatschappij organiseerde in maart ook in elke Vlaamse provincie een dialoogsessie met een 15-tal landbouwers. Daarin luisterden we naar de knelpunten en kansen van het mestbeleid, die landbouwers elke dag ervaren op het terrein.


Op basis van de verkregen informatie, en rekening houdend met de resultaten van de waterkwaliteit in Vlaanderen en de Europese evaluatie van het milieubeleid in België, wordt momenteel gewerkt aan een ambitieus mestactieprogramma voor een betere waterkwaliteit. Er werd al een eerste keer teruggekoppeld met de Europese Commissie om te peilen of de ideeën in de gewenste richting gaan. Parallel wordt momenteel overleg gepland met de verschillende sectororganisaties.

Bron: VLM, 06/10/2022
Publicatie: 21-10-2022