LTO ziet enige beweging van kabinet in stikstofdossier

De agrarische organisaties zijn onder leiding van Johan Remkes het tweede gesprek aangegaan met leden van het kabinet. De agenda aangedragen vanuit de sector was daarbij leidend. Er is nog geen definitief resultaat. LTO Nederland bespeurde wel een positievere houding bij het kabinet en stelt vast dat er enkele kleine stappen in de richting van de landbouworganisaties zijn gezet.

LTO constateert dat het kabinet ruimte laat voor beleid dat minder hard vast houdt aan de kritische depositiewaarden voor Natura 2000-gebieden en open staat voor het meer integraal meten van de staat van instandhouding. Ook de drempelwaarde wordt onderzocht. Juridische zekerheid voor boeren is daarbij voor de landbouworganisaties cruciaal. Er lijkt tevens meer ruimte, budget en juridische borging voor brede innovaties om de emissie van veehouderijbedrijven te verlagen.


Grote twist zit er voor de landbouworganisaties nog rondom de wijze waarop in de  wet en het coalitieakkoord de doelen en tijdspad zijn gesteld en hoe de problemen voor PAS-melders worden opgelost en kunnen worden beschermd tegen handhaving. Het kabinet heeft wel toegezegd dat stikstofruimte prioritair voor deze groep is bestemd op de prioriteitenlijst.


LTO meent dat veel zal afhangen van het advies dat Johan Remkes als bemiddelaar op zal leveren. Daarna is het aan het kabinet om belangrijke besluiten te nemen om vertrouwen te herstellen.

Bron: LTO Nederland, 31/08/2022
Publicatie: 02-09-2022