Jumpstart organiseert inodagen over monomestvergisting

Om melkveehouders nog beter te informeren over monomestvergisting organiseert Jumpstart in mei en juni infodagen, verspreid over het land. Tijdens deze dagen stellen melkveehouders met een monomestvergister hun bedrijf open. Ze laten zien hoe de monomestvergister werkt en wat het hen oplevert. DLV Advies is hierbij betrokken geweest en zal, samen met andere leveranciers, ook aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. 

De infodagen zijn gepland bij de volgende bedrijven


Dinsdag 17 mei 13.30-16.00 uur - VOF Melkveehouderij van Poppel, Lijndonk 1-A in Molenschot
De familie Van Poppel melkt 170 melkkoeien en ze draaien al sinds 2018 met een monomestvergister. De vergister met WKK produceert stroom en de restwarmte wordt benut in een mineralenstripper. 


Donderdag 19 mei 09.30-12.00 uur - VOF Schipperspeel, Schipperspeel 2 in Oploo
De familie Wientjes melkt 220 melkkoeien. Het jongvee staat op een andere locatie. De familie is in 2020 gestart met de monomestvergister die gevoerd wordt met mest van beide locaties. Ook hier wordt de restwarmte benut met de mineralenstripper. Met deze mineralenstripper wordt ammoniumsulfaat geproduceerd.


Vrijdag 3 juni 13.30-16.00 uur - Veehouderij van Mourik, Koaidyk 5 in Winsum
De familie Van Mourik melkt zo’n 330 melkkoeien. De familie heeft in 2020 een Biogas Plus monomestvergister geplaatst met een opwerking naar groen gas, wat wordt ingevoerd op het aardgasnetwerk. De bestaande roostervloer is dichtgelegd met cowrubber en de mest wordt middels autonome opzuigrobots in de opvangput gedumpt.


Woensdag 8 juni 13.30-16.00 uur - G. Haarman, Veldhuisweg 3 in Blokzijk
Gerrit Haarman melkt op zijn bedrijf 370 melkkoeien. Via Jumpstart heeft Haarman een monomestvergister geplaatst met een opwerking naar groen gas, wat rechtstreeks het aardgasnetwerk ingaat. Het opwarmen van de mest gaat middels een warmtepomp die stroom gebruikt van de zonnepanelen op het dak. De installatie draait sinds september 2020. 


Voor deelname aan de infodagen is aanmelding vooraf gewenst. Naast de infodagen zijn er ook twee bedrijven met een monomestvergister die binnenkort een open dag hebben gepland. Daarbij is aanmelding niet nodig. Zaterdag 21 mei is er een opendag bij het bedrijf Udink CV, Brummelaarsweg 12 in Markelo en op zaterdag 18 juni organiseert het bedrijf Van Helvoirt Melkvee C.V., Laagstraat 12 in Ell een open dag.

Bron: DLV Advies, 13/05/2022
Publicatie: 13-05-2022