'Zekerheid over nieuwe derogatie is er nog niet'

Het verkrijgen van een nieuwe derogatie voor Nederland om meer stikstof uit dierlijke mest uit te mogen rijden dan de standaard Europese norm is niet vanzelfsprekend. Dat meldt minister Staghouwer van LNV nog eens aan de Tweede en Eerste Kamer. De Europese Commissie stelt dat de ontwikkeling van de waterkwaliteit en ook de bredere milieusituatie niet in hetvoordeel van Nederland spreekt om opnieuw een derogatie te verlenen.

Op het moment dat aan Nederland geen derogatie zal worden verleend, betekent dit dat Nederland op alle landbouwgrond niet meer dan 170 kilogram stikstof per hectare uit dierlijke mest mag gebruiken. De gebruiksnormen voor stikstof en fosfaat totaal veranderen niet door het wegvallen van de derogatie.


Naar verwachting zal het wegvallen van de mogelijkheid tot derogatie grote gevolgen hebben voor de mestmarkt in Nederland. De nationale plaatsingsruimte voor stikstof uit dierlijke mest neemt af. Hierdoor zal de druk op de mestmarkt gaan toenemen. De de mestverwerkingscapaciteit en exportmogelijkheden op korte termijn onvoldoende zijn om het gehele mestoverschot te kunnen plaatsen bij verlies van de derogatie.


Staghouwer houdt er rekening mee dat de Europese Commissie de voorwaarden in de derogatiebeschikking verder zal willen aanscherpen in vergelijking tot de beschikking van voorgaande jaren. In de onderhandelingen zoekt hij een balans tussen een inzet die haalbaar is bij de Europese Commissie, maar die ook duidelijkheid geeft voor de veehouderijsector en rechtdoet aan de noodzakelijke transitie van de landbouw in het kader van de gebiedsgerichte aanpak. 


In de onderhandelingen zijn er voor Staghouwer 3 kernvoorwaarden:



  • Een derogatiebeschikking voor 4 jaar te verkrijgen.

  • Door het inmiddels gevorderde stadium van het uitrijdseizoen,  een derogatie voor 2022 op hetzelfde niveau als in de
    afgelopen jaren.

  • Een derogatie zonder directe interventies vanuit de Europese Commissie in de gebiedsgerichte aanpak gedurende de looptijd van de beschikking.


Het tijdspad voor een nieuwe derogatie wordt bepaald door het Nitraatcomité dat op 15 juni is gepland en waarin Nederland de derde presentatie over het zevende Actieprogramma en daarbij behorende addendum wil geven. Ruim daarvóór moeten wat Staghouwer betreft de contouren van het onderhandelingsresultaat afgerond zijn, om zekerheid te kunnen bieden aan de agrarische sector in Nederland.

Bron: Ministerie van LNV, 26/04/2022
Publicatie: 28-04-2022