Lagere forfaitaire waardes voor dikke fractie van varkens- en rundermest

De forfaitaire waardes voor de dikke fractie van rundvee- en varkensmest zullen worden aangepast na onderzoek door Wageningen Food Safety Research. Deze waarden zijn aanzienlijk lager dan nu. Dit blijkt uit een voorstel dat nu ter consultatie online staat. De ingangsdatum voor de nieuwe waardes is nog niet bekend.

Sinds 2017 is het verplicht om vrachten met vaste fractie na mestscheiding van runder- en varkensmest, of een mengsel daarvan, te laten bemonsteren door een onafhankelijke partij. Als in dit proces een onvolkomenheid wordt geconstateerd, kan onder voorwaarden gebruikt gemaakt worden van forfaitaire waarden. Deze waarden kwamen niet overeen met de realiteit en daarom zal de overheid de waarden aanpassen.


Voor rundermest met mestcode 13 wordt de forfaitaire waarde voor stikstof verlaagd van 16,9 kilo naar 9,15 kilo per ton. Het gehalte fosfaat wordt standaard 9,16 kilo per ton in plaats van 9,8 kilogram. Voor varkensmest met mestcode 43 gaat voor stikstof een forfaitaire waarde van 11,4 kilo per ton gelden. Dat is nu nog 25,7 kilo per ton. Het gehalte fosfaat was 21,4 kilo per ton en dat gaat naar 17,76 kilo per ton.

Bron: Eurofins, 12/04/2022
Publicatie: 13-04-2022