EHF: subsidiemogelijkheden voor investeringen en samenwerkingsverbanden

Het EHF is een Europees steunfonds voor landbouwers. Dit is voor het economisch herstel van de landbouwsector en het platteland na de uitbraak van het coronavirus. De maatregelen moeten aansluiten bij de milieu- en klimaatafspraken van de Europese Unie, vandaar de naam groen-economisch herstel. Het grootste deel van het budget, €35,5 miljoen van de €52,4 miljoen, is bestemd om investeringen te subsidiëren.
In de regeling kan men subsidie aanvragen op investeringen die zich richten op vijf thema's. Het budget wordt evenredig verdeeld over deze thema's. In de bijlage is te zien dat  onder andere precisielandbouwtechnieken, inclusief precisiebemesting, hier onder vallen. Denk hierbij aan: GPS-apparatuur om specifieker te kunnen bemesten, NIRS-apparatuur om nutriëntengehaltes te kunnen meten, systemen voor rijenbemesting, systemen om met druppelslangen (fertigatie) precies en op het juiste moment meststoffen te doseren, beslissingsondersteunende systemen (software, sensoren e.d.).

Het bedrag is 60 procent van de investering. Voor een jonge landbouwer (maximaal 40 jaar oud bij het indienen van de aanvraag) is dit 75 procent. Het subsidiebedrag is minimaal €25.000 euro en maximaal €150.000. Een bedrijf kan voor maximaal twee investeringen subsidie ontvangen.

Klik hier voor een directe link naar de regeling op de website van RVO.
Hier kunt u kiezen voor de subsidieregeling 'investeren voor groen-economisch herstel' en ook voor de regeling 'samenwerken aan groen-economisch herstel'.
Deze laatste regeling (budget €15 miljoen) is bedoeld voor het opzetten van samenwerkingsverbanden op de volgende vijf thema's: A) duurzame waardeketen, B) innovatieve digitalisering, C) gebiedsgerichte piots, D) sectorale initiatieven en E) samenwerkingsverbanden om de ammoniakuitstoot te verlagen. Hier kunt u ook zien hoe het budget wordt verdeeld en hoe een aanvraag wordt beoordeeld.
EHF: subsidiemogelijkheden voor investeringen en samenwerkingsverbanden
Auteur: Jan Roefs
Bron: RVO
Publicatie: 24-12-2021