Varkenshouder kiest voor productie van mestproducten op maat op eigen erf

Varkenshouder Wim Pluk in Boekel werkt op zijn bedrijf met een installatie van Strocon uit Aalten om de mest te scheiden, te drogen en de dunne fractie op te waarderen tot een mineralenconcentraat. Het water dat na de verwerking resteert is binnen het bedrijf te gebruiken om afdelingen te reinigen.  

Na de scheiding van de varkensmest wordt de dunne fractie gefilterd via trommelfilter, waarna nog ultrafiltratie wordt toegepast. Daarbij wordt gebruik gemaakt van keramische membranen om de organische stof volledig uit de vloeistof te verwijderen. Na filtratie volgt omgekeerde osmose, waarna schoon water en een mineralenconcentraat overblijven.


Het omgekeerde osmoseproces gaat in drie stappen. Na een drukbehandeling bevat de vloeistof 6% droge stof. Met een vacuümverdamper kan de varkenshouder het mineralenconcentraat nog verder indikken tot 30% droge stof. Het blijft dan nog een vloeibaar product.


Of de varkenshouder de verdamper benut, hangt af van de situatie op de mestmarkt. Als in de nabije omgeving afzet is voor het onverdunde mineralenconcentraat wordt het zo afgezet. Dat is dan goedkoper. De gedroogde fractie wordt buiten het bedrijf tot korrels geperst en gehygiëniseerd. Voor het drogen maakt de varkenshouder gebruik van een pelletkachel.

Bron: Boerderij, 19/10/2021
Publicatie: 20-10-2021