Roger Miesen (RWE): Klimaatneutrale stroom in 2030 alleen haalbaar met biomassa

Roger Miesen, CEO van energiereus RWE, stelt dat klimaatneutraal stroom produceren in 2030 haalbaar is, echter alleen wanneer daar biomassa voor kan worden gebruikt. Zo is te lezen in De Volkskrant en op Agro&Chemie.
RWE wil haar twee Nederlandse kolencentrales daarvoor openhouden en in 2030 volledig laten draaien op biomassa. De CO2 die uit beide centrales komt, kan worden opgeslagen onder de zeebodem. De centrales worden hierdoor zelfs klimaatnegatief en scheppen in totaal 10 megaton extra CO2-ruimte per jaar. Deze extra ruimte kan gebruikt worden om twee gascentrale voorlopig ook in te blijven schakelen als dat nodig is.

Miesen stelt dat dit niet anders kan: het is namelijk cruciaal om de stabiliteit van het elektriciteitsnet te kunnen waarborgen. Zowel de opbrengst van duurzame energie fluctueert als het energieverbruik.

Biomassa speelt een onmisbare rol in de energietransitie, vinden ook het VN-klimaatpanel IPCC, het energieagentschap IEA en de Europese Commissie. Het Nederlands kabinet volgde tot nu toe die zienswijze, maar krabbelt terug onder invloed van maatschappelijke discussies die niet altijd met rationele argumenten worden gevoerd. “Een achterhoedegevecht”, noemt Miesen dat. “Als je niet voor biomassa kiest, maak je je leven heel moeilijk.”
Inmiddels dringt de tijd, er zijn immers ambitieuze doelen voor 2030. Miesen: "Zon en wind zijn te onbetrouwbaar als ruggengraat van de elektriciteitsvoorziening. Kerncentrales realiseren voor 2030 is onhaalbaar. De enige mogelijkheden die overblijven zijn biomassacentrales of gascentrales op aardgas of groene waterstof. Denk dus goed na wat je gaat wegstrepen."

Roger Miesen (RWE): Klimaatneutrale stroom in 2030 alleen haalbaar met biomassa
Auteur: Jan Roefs
Bron: Agro&Chemie
Publicatie: 08-09-2021