'Precisielandbouw wordt belemmerd door een wildgroei aan systemen'

Precisielandbouw is een belangrijk middel om gewasopbrengsten te optimaliseren en verliezen te minimaliseren. Doordat leveranciers vaak hun eigen systemen (willen) ontwikkelen ontstaat er echter een wildgroei aan software, en communiceren de innovaties slecht met elkaar.
In een artikel op de website van de Nationale Proeftuin Precisielandbouw wordt hierop ingegaan.
Het probleem doet zich voor op drie domeinen:
  • 'Remote sensing': data van percelen en bedrijven komt beschikbaar en wordt verzameld, maar het ontbreekt aan gemeenschappelijke standaarden.
  • De werktuigen om precisielandbouw uit te voeren: ieder fabrikant heeft zijn eigen datahub. Niet alleen communiceren deze niet altijd met de beschikbare data, maar ook heeft een boer of tuinder verschillende machines nodig om de teelt te verzorgen.
  • De bedrijfsmanagementsystemen, waarmee allerlei data over het boerenbedrijf wordt uitgewisseld. Denk bijvoorbeeld aan de teeltregistratie, de bemesting en de gewasbescherming. Deze gegevens zijn weer belangrijk zijn om certificering rond te krijgen. “Bedrijfsmanagementsystemen hebben soms verschillende opties en mogelijkheden, maar je kunt de systemen vaak niet aan elkaar koppelen, dat maakt het ingewikkeld en duur.”, aldus Conny Graumans, manager bij stichting AgroConnect.
Stichting Agroconnect maakt zich, net als stichting Boer & Data hard voor een vergaande standaardisatie van data en systemen ten behoeve van precisielandbouw.
'Precisielandbouw wordt belemmerd door een wildgroei aan systemen'
Auteur: Jan Roefs
Bron: NPPL
Publicatie: 13-08-2021