Software ontwikkeld om automatisch biogasopbrengst te optimaliseren

Het Nijmeegse New Movements Innovations heeft een techniek ontwikkeld om - middels een zelflerend systeem - opbrengsten van vergisters te maximaliseren, en ook om de installaties zo ongestoord mogelijk te laten functioneren. De techniek is ontwikkeld, nu zoekt het bedrijf partners om deze software zo gebruiksvriendelijk mogelijk in de praktijk te kunnen toepassen.

Nederland zal de komende jaren fors moeten investeren in biogasinstallaties om de klimaatdoelstelling te halen. Volgens het klimaatakkoord dient er in 2030 70 PetaJoule aan groen gas geproduceerd te worden, waar de gerealiseerde productie van 14 PetaJoule in 2018 slechts zal stijgen naar 17 PetaJoule in 2022 met de huidige operabele en in ontwikkeling zijnde installaties (waarbij men ervan uitgaat dat alle vergisters hun biogas gaan opwaarderen tot groen gas). Mest is in de praktijk de belangrijkste feedstock voor de groen gasproductie.

Optimalisatie
Om de doelstellingen te halen is dus aandacht nodig voor het bijbouwen van nieuwe installaties, maar ook voor de optimalisatie van de gasproductie. Voor beheerders van biogasinstallaties vormt optimalisatie van de gasproductie een uitdaging. Dit proces om de methaanproductie te verhogen is zeer kennisintensief en complex. De NVDE schatte vorig jaar dat de kostprijs per geproduceerde m3 groen gas zou moeten kunnen halveren. 

Inzet van Machine Learning kan dit proces vereenvoudigen. Door vast te leggen welke ingrediënten worden gebruikt en wat de daadwerkelijke opbrengst is leert het systeem over het gedrag van de biogasinstallatie. Zo kan er voorspeld worden wat de opbrengst is van de ingrediënten en geadviseerd worden hoe deze kan worden verbeterd, en ook hoe de biogasproductie stabieler wordt.

New Movements Innovations
Het Nijmeegse bedrijf New Movements Innovations heeft een techniek ontwikkeld waarmee deze optimalisatie gerealiseerd kan worden. Belangrijke vervolgstap is om deze als gebruiksvriendelijke applicatie door te ontwikkelen zodat de eindgebruiker met minimale handling het proces kan bijsturen en het resultaat optimaliseren. New Movements Innovations zoekt partners om in deze doorontwikkeling gezamenlijk op te trekken.

Mocht u geïnteresseerd zijn dan kunt u contact met het bedrijf opnemen via info@movements.nl

Software ontwikkeld om automatisch biogasopbrengst te optimaliseren
Bron: New Movements Innovations
Publicatie: 28-05-2021