'Emissieaanpak en mestverwerking kunnen elkaar versterken'

Leverancier van stalvloeren en mestafvoersystemen, Jovas Agro International uit 's-Heerenberg, gaat op drie varkensbedrijven in Nederland aan de slag met het DuoSep-systeem waarbij mest en urine aan de bron worden gescheiden. Eigenaar Johan van Schriek van Jovas is er van overtuigd dat verlagen van emissies in de stal en effectiever verwerken van varkensmest samengaan. De projecten starten dit jaar en worden ondersteund vanuit de Subsidieregeling brongerichte verduurzaming stallen.

Het rendement van verse mest scheiden is  veel hoger dan wanneer oudere mest wordt gescheiden, stelt Van Schriek. Door mest aan de bron te scheiden stijgt het rendement van de vergisting van de dikke fractie en blijven goed afzetbare mestproducten over. Met gebruik van DuoSep blijft in beginsel nog goed verpompbare varkensmest over, met maximaal circa 20% droge stof. 


In totaal is ruim 1,9 miljoen euro beschikbaar vanuit de Subsidieregeling brongerichte verduurzaming stallen voor de ontwikkeling en metingen op 3 bedrijven. De eerste fase van de projecten duurt 2 á 3 jaar. Deze periode wordt gebruikt om de systemen zo goed mogelijk te laten werken. Er wordt uitgezocht wat het effect is van koeling van de goten op de emissies. De volgende fase is meten en onderbouwen van de milieuwinst die de met de techniek wordt geboekt.

Bron: Boerderij, 18/05/2021
Publicatie: 19-05-2021