'Cumela wil belangen beschermen van leden die eerlijk zaken doen'

Cumela Nederland behartigt als brancheorganisatie de belangen van circa 80% van de bedrijven die actief zijn in de handel en verwerking van mest", aldus Erna Berends, manager ledenorganisatie van Cumela. De vereniging treedt op tegen leden die ernstig de wet overtreden. "Daadkrachtig optreden beschermt al onze leden die wel op een juiste en eerlijke manier zaken doen."

"Sinds het artikel over mestfraude in het NRC in 2017 varen we een andere koers wat betreft onze handelswijze bij signalen over misstanden", vertelt Berends. "Er is een integriteitscommissie opgericht en bij signalen over fraude, checken we de verhalen en gaan wij het gesprek aan met de ondernemer."


Recent besloot Cumela een lid te schorsen. Bij dat besluit was ook de integriteitscommissie betrokken. "Het lid is meerdere keren op zijn verantwoordelijkheid gewezen en verzocht om zijn handelswijze te veranderen. Royering is wel overwogen en dit is ook nog steeds mogelijk als er geen verbetering optreedt", stelt Berends.


Cumela zoekt ook het contact met de overheid als de organisatie tijdens procedures en gesprekken op misstanden stuit. Handhaving is onderdeel om te komen tot een transparante en eerlijke sector.

Bron: Boerenbusiness, 07/05/2021
Publicatie: 07-05-2021