Diverse methoden voor het verwerken van mest vergeleken

Wageningen Livestock Research heeft onlangs een uitgebreide inventarisatie van bestaande en nieuwe technologieën voor het verwerken van mest gemaakt. De onderzoekers keken vooral naar de knelpunten voor de implementatie, het vertrouwen in de techniek, de kwaliteit en de kosten.

In totaal gaat het om 66 technieken die de onderzoekers indelen in 2 categorieën: 'optimalisatie technieken' en 'doorbraaktechnieken'. Binnen deze categorieën is er gekeken welke technieken perspectiefvol zijn en nader aandacht verdienen.


De onderzoekers zien een reeks produceerbare, robuuste technologieën voor het verwerken van mest. Bovendien zien ze daarin nog veel ruimte voor verdere optimalisatie. De extra opbrengsten wegen daarbij in veel gevallen waarschijnlijk echter niet op tegen de kosten.


Bij de doorbraaktechnieken is de ontwikkeling vaak nog niet volledig voltooid. Vaak zijn er nog  geen toepassingen op de markt beschikbaar. Er is wel veel potentie dat het kosteneffectieve oplossingen gaan worden. Speciale aandacht gaat uit naar fosfaatextractie door middel van ijzerneerslag, voorwaartse osmose en amoniakextractie uit dierlijke mest.


Meer informatie is te vinden in het rapport 'Overzicht en beoordeling van technologie voor verwaarden van mest'.


 

Bron: Groen Kennisnet, 23/03/2021
Publicatie: 23-04-2021