Gebruik van NIR-sensoren voor mestanalyse zet nog niet sterk door

Na de aanvankelijke hype bij fabrikanten en loonwerkers is de interesse in Nabij Infra Rood-sensoren (NIR) voor mestanalyse flink geluwd. Beperkte belangstelling bij veehouders, afwijkende resultaten ten opzichte van lab-analyses vertragen de opmars.

Fabrikanten signaleren wel belangstelling voor NIR bij loonwerkers, maar de beperkte interesse van boeren houdt hen tegen om er in te investeren. Ook blijven de verplichte laboratoriumanalyses afwijken van gehaltes die de NIR-sensoren meten in dezelfde tank. Dus twijfelen veehouders en akkerbouwers over de juistheid van de metingen.


Uit 3 jaar metingen op melkveeproefbedrijf De Marke in Hengelo (Gld.) blijkt dat de NIR-sensor het fosfaatgehalte in rundveedrijfmest en in dunne fractie systematisch overschat, en het kaliumgehalte systematisch onderschat. De stikstofgehaltes liggen gemiddeld wel in lijn met de uitslagen van de laboratoriumanalyses.


Bij Nanne Sterenborg, deelnemer aan de Nationale Proeftuin Precisielandbouw, in Onstwedde gaven 2 verschillende NIR-sensoren op de mesttank en NIR-analyses bij 2 laboratoria allemaal andere uitkomsten. De gehaltes van de sensoren op de tank lagen precies tussen de uitslagen van de laboratoria in.


Fabrikant van mesttanks Zunhammer gaat dit seizoen bij Sterenborg mestmonsters nemen tijdens het uitrijden, en laat die analyseren door een laboratorium. Zo hoopt het bedrijf de ijklijnen van het NIR-systeem te kunnen verbeteren, en in combinatie met de ruwe data ook NIR-sensormetingen achteraf te kunnen corrigeren.

Bron: Boerderij, 05/04/2021
Publicatie: 06-04-2021