Stercore hoopt dit voorjaar te starten met bouw mestvergasser

Stercore hoopt nog dit voorjaar de eerste schop in de grond te kunnen steken voor de bouw van een mestvergasser op het Emmtec-terrein in Emmen. Momenteel speelt er nog een rechtszaak, maar het bedrijf hoopt dat er dit voorjaar uitspraak wordt gedaan. Milieudefensie meent dat de cijfers voor stikstofemissie die in de vergunning gebruikt zijn, niet juist zijn. De verwachting is dat de rechtbank de zaak op korte termijn zal behandelen. 

Stercore hoop de mestvergasser in najaar 2022 in gebruik te kunnen nemen. Met het initiatief is een investering gemoeid van 45 miljoen euro. Op jaarbasis moet de installatie in Emmen bijna 200.000 ton droge mest per jaar verwerken tot natuurlijke bodemverbeteraars en 25 tot 30 miljoen kubieke meter groen gas. Voor de aanlevering van de mest is  een overeenkomst gesloten met loonbedrijf Meilof in Smilde, die ook het transport verzorgt.


Afhankelijk of Stercore subsidie in het kader van de Stimulering Duurzame Energieproductie SDE++ krijgt toegekend wordt door het bedrijf bepaald of het groen het gas wordt afgezet via het reguliere net of dat het wordt benut om verder te verwerken tot Bio-LNG.


Het gebouw van de mestvergasser beslaat een oppervlakte van 70 bij 120 meter met een hoogte van 11 meter. De vergasser in Emmen zal naar verwachting 35 tot 40 banen opleveren. Stercore heeft inmiddels al plannen voor een tweede installatie bij Hoogeveen. Mogelijk opent het bedrijf binnen 5 jaar een derde vestiging in het midden van het land.

Bron: RTV Drenthe, 04/03/2021
Publicatie: 12-03-2021