CowToilet bekroond met gouden Innovatie Award EuroTier

Het CowToilet van Hanskamp uit Doetinchem is donderdag 3 december op Duitse vakbeurs EuroTier bekroond met een gouden Innovatie Award. Het CowToilet is een innovatief systeem om mest en urine van koeien al bij de bron te scheiden. In de tweede helft van 2021 komt het CowToilet beschikbaar op de Nederlandse markt.
Het CowToilet is een vrijwillig urineersysteem voor melkkoeien. Op het CowToilet wordt de koe uitgenodigd om in het toilet te plassen. Dat doet het systeem door gebruik te maken van een natuurlijke zenuwreflex bij de koe. Hiervoor wordt een specifieke plek net boven het uier van de koe gestimuleerd, wat een plasneiging bij de koe veroorzaakt. De urine wordt opgevangen in het reservoir van het CowToilet, direct afgezogen en apart opgeslagen. Daarmee wordt de vorming van ammoniak bij de bron voorkomen.

Uit testresultaten op proefbedrijven blijkt dat zeker 50% van de urine van de koe wordt opgevangen met het CowToilet. Het is zeer waarschijnlijk dat hiermee een reductie van de ammoniakemissie van circa 50% kan worden behaald. De exacte reductie van de emissie wordt momenteel door Wageningen Universiteit & Research gemeten.

De vakbeurs EuroTier wordt elke 2 jaar gehouden in Hannover. Bij elke editie wordt de EuroTier Innovation Award uitgereikt door een onafhankelijke jury. Een gouden award wordt toegekend aan de meest vernieuwende innovatie in de agrarische sector. De komende editie van Europa’s grootste vakbeurs vindt alleen digitaal plaats van 9 tot en met 12 februari 2021.
Bron: Hanskamp, 03/12/2020
Publicatie: 04-12-2020